Глобално проучване на стопанската престъпност PwC 2016 г.

Съдържание от PwC България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

За осми пореден път PwC представя резултатите от своето глобално онлайн проучване на стопанската престъпност, което се провежда на всеки две години От 2003 г. България е редовен участник в проучването.


В тазгодишното издание на проучването взеха участие 6,337 организации от 115 държави.45% от участниците в него са членове на съвет на директорите или надзорен съвет, 30% са ръководители на отдели/бизнес звена. 59% от организациите, взели участие, са част от международни компании, 37% са публично търгувани дружества. Участниците са представители на различни сектори – финансови услуги (24%), потребителски услуги (14%), технологии (7%), индустриални (35%) и професионални услуги (6%). Проучването бе проведено в периода юли 2015 г. – февруари 2016 г.


Ето и какво показа тазгодишните резултати в глобален мащаб:


 • Отчетени случаи на измами: За първи път след финансовата криза, резултатите от проучването показват спад, макар и незначителен, в нивото на отчетените случаи на стопански престъпления – от 37% през 2014 г. до 36% през 2016 г.
   
 • Най-често срещани престъпления: присвояване на активи (64%), компютърни измами (32%), корупция (24%).
   
 • Компютърни измами: Отчетените случаи на компютърни измами са се увеличили с 8% , като достигат 32% и повече от половината участници в проучването (53%) са започнали да възприемат този вид измами като все по-голям риск за организациите си през последните 24 месеца. 34% считат, че има вероятност техните организации да бъдат обект на подобни измами през следващите 24 месеца. Независимо от големите финансови загуби, които организациите отчитат в следствие на компютърни измами, участниците посочват, че най-големите щети за бизнеса им идват от накърнена репутация, както и от правни, инвестиционни и други разходи за прилагане на съответните регулаторни изисквания.
   
 • В отговор на компютърните измами: Само 37% от участниците посочват, че имат ефективен план за реакция в случай на кибер атака. Почти една трета нямат такъв план, като 14% от тях дори не планират да въведат подобна стъпка. 45% от участниците считат, че правоприлагащите органи в техните държави не притежават необходимите умения и ресурси за борба с кибер престъпността.
   
 • Корупция: Според повече от половината от участниците в проучването (54%), ръководителите на техните организации по-скоро биха били склонни дадена бизнес транзакция да не бъде осъществена, отколкото да платят подкуп. 13% от участниците са посочили, че през последните две години им е бил искан подкуп, а други 15% считат, че са загубили бизнес възможност заради конкурент, за когото мислят, че може да е платил подкуп.
   
 • Етика и съответствие: Един от пет участници не знаят дали в организацията им съществува официална програма за етика и съответствие.
   
 • Какво следва? 20% считат, че е възможно през следващите 24 месеца техните организации да бъдат обект на някои от най-често срещаните стопански измами – присвояване на активи, компютърни престъпления или корупция.
   
Резултатите от проучването за България ще бъдат публикувани в периода март-април 2016 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK