Клъстерните МСП се възстановяват от кризата

Клъстерните МСП се възстановяват от кризата

© фондация КапиталСъдържание от Фондация Капитал. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Проект "Балкански клъстер" 2007CB16IPO006-2011-2-167, съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично
сътрудничество по ИПП България-Сърбия


От 2013 г. се забелязва тенденция на възстановяване от кризата на клъстерните малки и средни предприятия (МСП) по отношение на оборот, износ и заетост. Това заяви Уго Поли, международен експерт и ръководител на проекти, по време на обучителен семинар "Клъстерите - от териториални системи за иновация към глобално разширяване на производствените вериги" по проект по "Балкански клъстер", съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България–Сърбия 2007-2013.


Партньори по проекта са българската Фондация за развитие на предприемачеството, София, и Клъстерна къща (Cluster House), Ниш, Сърбия. Според Уго Поли "водачи на възстановяването" са фирми и клъстерни производствени вериги, които са променили своите стратегии – насочили са се от традиционни към развиващи се пазари; от износ към международни споразумения и преки инвестиции; от делокализация на разходите към ефективност, участие на пазара, иновации и партньорство.


Налице е разрастване на нови мрежи за производство и знания с цел да се скъсят връзките, свързани със специфика на територията на клъстера, отбеляза Уго Поли. Резултатите са: по-голям брой доставчици извън местната производствената система; повишаване на опита за иновации с партньори извън територията на клъстера; засилване на процесите на интернационализация за по-широк кръг от целеви пазари.


Плюс промяна в политиката за обучение и валоризация на човешкия капитал и нови платформи на местните ценни знания и умения за диалог с глобалните мрежи, обобщи Уго Поли.


Ролята на територията на произход като "основна игрова площадка за клъстерните предприемачи" остава непроменена дори и през големите затруднения на изминалите години след 2008 г., смята Уго Поли. По думите му "територията ще продължи да бъде силно конкурентно предимство, както за дългите, така и за късите вериги на добавена стойност, само ако фирмите намерят най-ефективните и бързи отговори на въпросите, свързани с усъвършенствани услуги, научни изследвания, иновации, обучение, финансиране, специализирани доставчици".


Уго Поли очерта насоката на развитие на клъстерните вериги: по-висока международна видимост; повишаване на международните пазарни дялове; разработване на стратегия за самостоятелна верига на добавена стойност; контролиране на веригата на разпространение;
постигане на по-високо ниво на ефективност в производството и търговията.


По думите му използването на клъстери за интелигентна специализация може да наложи важни политически решения при разработването на нови клъстерни инициативи или използването на вече съществуващи такива. "Нови клъстерни инициативи обаче могат да бъдат стартирани, при условие че са от решаващо значение за изпълнението на целите на регионалните правителства и че ще бъдат силно подкрепяни в бъдеще.


В противен случай трябва да се внимава с тях, защото раздробяването им често води до разпиляване на сили и финансови ресурси, както и до по-слабо сътрудничество и по-малко взаимодействието между тях", обобщи експертът.


Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на ФРП и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK