С нови оферти от Мтел роуминг таксите в ЕС отпадат

 

© Mindshare

 Съдържание от Mindshare. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Според анкета в сайта на Мтел близо половината от пътуващите в момента не ползват мобилен интернет в чужбина, а 20 на сто не разговарят по мобилен телефон;Повече от година преди отпадането на роуминг таксите в Евросъюза телекомът предлага планове с включени минути и мегабайти, които могат да се ползват в роуминг без роуминг такси;


От днес плановете Мтел безкрай са с промоционални условия* и включват национални минути за разговори и допълнителни мегабайти за сърфиране в интернет, които клиентите могат ползват освен у нас, и в роуминг в Европейския съюз (ЕС). Така, повече от година преди отпадането на роуминг надценките в ЕС, Мтел предлага на своите клиенти възможност да говорят и сърфират без допълнителни роуминг такси, докато са в страните от Евросъюза, както и в Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.


Месечните такси на промоционалните планове започват от 15,99 лева и стигат до 69,99 лева. Мтел безкрай М струва 15,99 лева на месец и включва неограничени разговори в мобилната мрежа на Мтел, 400 минути към други мобилни мрежи у нас и за роуминг в ЕС, както и 400 MB мобилен интернет за България и за ЕС. Месечната такса на Мтел безкрай L е 19,99 лева, като в плана има неограничени минути към мобилната мрежа на Мтел, 1000 минути към други мобилни мрежи у нас и за роуминг в ЕС, както и 1000 MB за сърфиране в България и в ЕС.


Мтел безкрай XL струва 23,99 лева и с него клиентите могат да говорят неограничено в мобилната мрежа на Мтел, както и да получат 1500 минути към други мобилни мрежи, които да ползват в роуминг в ЕС, заедно с 1 500 МВ за мобилен интернет у нас и в ЕС.


Плановете Мтел безкрай 2XL и 3XL са на цени 33,99 лева и 69,99 лева. В тях са включени неограничени минути към всички мобилни мрежи у нас, част от които могат да бъдат ползвани и в роуминг - разговорите в ЕС не следва да надвишават 1500 минути. Включените в Мтел безкрай 2XL мегабайти за България са 8000, а в Мтел безкрай 3XL – 15 000. И в двете тарифи за дейта трафик в ЕС са включени до 1500 мегабайта. В Мтел безкрай 3XL има също и до 1500 SMS-а в роуминг.


Промоционалните планове са подходящи за хората, които често пътуват в ЕС по работа или за почивка, а според данни на Националния статистически институт (НСИ) техният брой расте. През 2015-та пътуванията на българи в страни от ЕС са се увеличили с 16 процента спрямо 2014 година.


Страните от ЕС са сред най-посещаваните от българите дестинации, като според данните на НСИ в топ 10 на най-посещавани страни през 2015 година има седем от Евросъюза – Гърция, Румъния, Германия, Италия, Обединено кралство, Австрия и Испания.


В същото време според анкета** в сайта на Мтел близо половината от пътуващите в момента не ползват мобилен интернет в чужбина, а 20 на сто не разговарят по мобилен телефон. Почти половината от попълнилите анкетата разчитат на включените роуминг минути в абонаментния им план или си купуват допълнителен пакет за разговори в роуминг, като обаждането е предпочитан начини за връзка с близките за 61 на сто от анкетираните.


Много хора избират да се свържат с близките си и чрез някое от популярните интернет чат приложения (65%), като процентът на тези, които ги предпочитат, е най-висок сред хората на възраст между 19 и 39 години. Въпреки популярността на приложенията, почти половината (48%) от попълнилите анкетата са посочили, че не ползват мобилен интернет, когато пътуват извън България.


Планираната от ЕК дата за окончателно отпадане на допълнителните такси за роуминг услуги в ЕС е юли 2017 година.


* Промоцията е валидна до 30 април 2016 г. при подписване на двугодишен договор за тарифни планове Мтел безкрай M, L, XL, 2XL и 3XL.
** Онлайн анкетата е проведена в периода 21–28 март 2016 година на сайта на Мтел, като в нея са участвали 1688 души.


За Telekom Austria Group:
Telekom Austria Group се търгува на Виенската стокова борса от ноември 2000 година. Групата е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с 23 милиона клиенти на всички пазари, на които оперира. Към момента TAG оперира в осем държави: Австрия (А1), България (Мобилтел), Беларус (velcom), Хърватия (Vipnet), Словения (Si.mobil), Сърбия (Vip mobile), Македония (Vip operator) и Лихтенщайн (mobilkom Liechtenstein). Общият пазар на осемте държави обхваща около 41 милиона жители.


Към 17 юли, 2015 година в Групата работят около 16 000 души. В края на 2014 година общите приходи на групата са приблизително 4 милиарда евро. Портфолиото на TAG обхваща продукти като гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията.


За Мтел:
Мтел е водеща компания на пазара на телекомуникации в България, част от Telekom Austria Group. Днес телекомът с пазарен дял от 38,6% предоставя своите услуги на 4,3 милиона клиенти. Компанията има важна роля като двигател на икономиката и обществото с инвестиции, надхвърлящи 3,5 милиарда лева за последните 20 години. Телекомът предоставя на своите клиенти мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет и цифрова телевизия. С придобиването на Blizoo Мтел става най-голямата компания в България по брой клиенти на фиксиран интернет и втората по големина по брой клиенти на ТВ услуги. Това, заедно с водещата позиция на Мтел на мобилния пазар, утвърждава компанията като лидер в сектора на телекомуникациите в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK