Къде се случват "училищни чудеса"?

Къде се случват "училищни чудеса"?

© Фондация Заедно в часСъдържание от Фондация Заедно в час. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Напоследък често чуваме и четем за невероятните истории на учителите от програмата "Заедно в час". Това са много различни и често лични истории за причините и мотивацията им да се присъединят към инициативата и най-вече към каузата за качествено образование за всяко дете. Сега ще ви разкажем за едно от многото чудеса, които учителите правят заедно със своите колеги от училищата в ловешки регион – "Училищни чудеса".


Всичко започва през 2013 година, когато учителите по програмата "Заедно в час" в училищата в с. Дерманци, с. Брестница и с. Орешене решават, че искат да срещнат учениците си и да им покажат как могат да работят заедно.


Затова организират инициативата "Училищни чудеса", която цели именно създаването на условия децата да идват в училище и извън учебно време, за да могат да общуват с връстниците си от другите села, да развиват социалните си умения и заедно да се справят с различни предизвикателства.


Инициативата включва поне четири събития на година - по едно във всяко от училищата участници и едно голямо лятно събитие. Всяко от тях продължава поне един цял ден, организирано е с помощта или изцяло от учениците, и цели да наблегне на определен набор от умения, в зависимост от конкретните неща, изучавани в час.


Първото пилотно събитие се казва "Коледна работилница" и се случва през декември 2013 година. Тя се състои от ателиета за танци, песни, коледни играчки и щафетни игри. За организацията деца от трите села - Дерманци, Орешене и Брестница, работят заедно в отбори. По този начин се създават приятелства между учениците, които до този момент не са се срещали. Това е и първият опит за събиране на тези деца и за създаване на подобна общност.


През същата учебна година се случват още две "училищни чудеса" – "Еко междучасие" и "Ден на таланта". Децата се учат да събират разделно отпадъци, да садят цветя, да допринасят всеки ден и в училище, и в къщи за опазването на околната среда по-чиста. В деня на таланта пък има ателиета по музика, танци, песни.


През лятната ваканция на 2014г. се състои Лятна академия за лидерски умения на учениците, по време на която учениците снимат кратки филми по измислени от тях сценарии, решават житейски казуси. Така се научават да се справят с истински житейски ситуации, докато използват наученото в училище.


Втората година на инициатива е решаваща за съществуването й, тъй като през нея "Училищни чудеса" се утвърждава като важен фактор в образованието в ловешки регион и успяват да привлекат още едно училище към организацията си – това от с. Златна Панега, където също участие взимат преподаватели по програма "Заедно в час". На коледното събитие този път децата правят играчки от еко материали.


За 1-ви март пък правят свой собствен каталог с мартеници, успяват да ги продадат на различни фирми, като сами поемат организацията и накрая използват събраните средства за да покрият учебни екскурзии – като посещение на музеи или други градове с учебна цел.


Така не само се учат на бизнес маниери, но и на това, че не е нужно да разчитат на други, за да съберат средства обучение или екскурзия. Същата година в с. Златна Панега учители и ученици организират заедно Ден на институциите, в който се симулира работата на различни държавни институции - банка, община, полиция и т.н.


Децата попълват истински формуляри, подават молби и биват връщани от една институция в друга. След това следва и събитие в с. Орешенето - на Великденска тематика. Това е събитието, което за пръв път е изцяло организирано от учениците. Те сами планират, репетират и водят различни работилници на великденска тематика.


Тази година "училищни чудеса" продължават с пълна сила. Вече е минало коледното събитие, което се е фокусирало върху кариерното ориентиране. Професионалисти от различни сфери са показвали на учениците какво правят всеки ден и заедно с тях са изпълнявали по някоя от характерните за тяхната професия задачи. В края на февруари децата направиха работилници за развитие на различни умения, които са им необходими за личностно и професионално развитие.


През април месец в с. Орешене пък ще се състои събитие, наречено "Модел на организация на ООН", което ще симулира структурата на организацията и ще се решават казуси, свързани с правата на човека. Последното "училищно чудо" за тази учебна година ще се фокусира върху Римската цивилизация и ще включва ролева игра и стратегически упражнения на открито.


Сами виждате, че всички "училищни чудеса" целят да възпитат практически умения у учениците, за да могат те да са подготвени за реални житейски ситуации. Така учениците не просто четат за дадени факти, но и ги изживяват, разсъждават над тях и се учат как да са все по-добри и успели. Учителите по програма "Заедно в час" вярват, че само по този начин учениците могат да изградят важни и ценни умения за успех в 21 век.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK