Конференция в Ниш събра представители на 48 клъстери и клъстерни инициативи от 7 държави

Конференция в Ниш събра представители на 48 клъстери и клъстерни инициативи от 7 държави

© Фондация КапиталСъдържание от Фондация Капитал. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Проект "Балкански клъстер" 2007CB16IPO006-2011-2-167,
съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично
сътрудничество по ИПП България-Сърбия


Проведената наскоро международна конференция "Ден на балканския клъстер" в гр. Ниш по Проект "Балкански клъстер", съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Сърбия, събра представители на 48 клъстери и клъстерни инициативи или общо над 100 участници от публичния и бизнес сектора академичните среди от седем държави: Италия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Турция, България и Сърбия.


Конференцията беше промотирана от Global TCI Cluster Network Барселона, Европейската клъстерна мрежа ЕПИК - Брюксел, българския сайт Dnevnik.bg, изданието "Развитие на клъстерите" - Измир, и всички сръбски медии.


Участниците имаха възможност да се срещнат, да създадат партньорства за бъдещо трансгранично сътрудничество по проекти за развитие на бизнеса по ИПП, както и по друго европейско и двустранно съфинансиране.


Събитието се фокусира върху клъстери в областта на туризма, текстилната и хранително-вкусовата промишленост, енергийната ефективност, строителството и градоустройството, старите занаяти и младежкото предприемачество.


Събитието беше подкрепено от Генералното консулство на Република България в лицето на Генералния консул – Негово превъзходителство проф. д-р Едвин Сугарев, и от високопоставен представител на Народното събрание на Република Сърбия – г-н Милия Милетич, за да се насърчи икономическото трансгранично сътрудничество между двете страни.


Оповестено беше и следващото водещо клъстерно събитие за Югоизточна Европа - 7-та балканска и черноморска конференция ДНИ НА КЛЪСТЕРИТЕ в Охрид, Македония, на 22-24 септември 2016 г. Дните на клъстерите е събитие на БЧМ клъстерна мрежа, инициирано и ръководено от Клъстерна къща-Ниш, партньор по Проекта "Балкански клъстер"


Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на ФРП и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK