Израстване в кариерата с Executive МВА на Американския университет в България

Израстване в кариерата с Executive МВА на Американския университет в България

© Американски университет в БългарияСъдържание от Американски университет в България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Executive MBA програмата на Американския университет в България стартира селекцията на следващата група професионалисти, които ще започнат своето обучение през януари 2017 г. Желаещите могат да подадат своите документи и да минат през процеса на интервю до 30 юни за ранен прием, а теста TOEFL може да се държи след одобрението от комисията.


През месец май се дипломира 13-тия випуск професионалисти, заемащи отговорни постове в своите организации. Това, което ги обедини е стремежа да станат по-добри – по-добри мениджъри, по-добри граждани, по-добри хора. Професионалистите споделиха, че ЕМВА програмата им е дала възможност да открият различна бизнес действителност чрез изучаването на реални казуси от разнообразни индустрии. Защитаването и доказването на различни гледни точки им е помогнало да изградят поглед върху цялата ситуация и да виждат голямата картина. Още по-ценно е, според тях, че им е дала възможност да приложат тези различни гледни точки и да преоценят и обогатят подхода си към казуси, специфични за тяхната индустрия, с които трябва да се справят в своята кариера. Друга полза е директното приложение на новите знания и пречупването на ежедневната работа през нова перспектива, тъй като програмата се провежда по начин, който позволява на работещи професионалисти да учат и работят едновременно.


В допълнение към курсове като маркетинг, финанси, организационен дизайн и управление, международен бизнес, стратегически мениджмънт, от януари АУБ разшири учебната програма на Executive MBA с включването на нов курс "Социално предприемачество". Елвин Гури и Том Хигинс, най-добрите професионалисти в своите области, обединиха сили, за да обменят опит, знания и умения със студентите от EMBA. Гури е изпълнителен директор на Empower Capital Fund и River Styxx Capital, бивш председател на управляващия борд, изпълнителен директор и съосновател на JetFinance International, а Хигинс е инвеститор, съосновател на Yatoto и съуправляващ партньор на Empower Capital Fund.


Ползите от предприемаческото мислене далеч надхвърля хората, които управляват собствен бизнес. Компаниите все повече търсят служители, които да вдъхновят предприемаческия дух в техните организации. Всъщност, проучванията показват, че изграждането и поддържането на предприемаческа организационна култура е ключов елемент за успеха на всяка компания. Осъзнавайки трансформиращата роля на предприемачеството, Американският университет в България е изградил сериозни традиции в тази сфера. Предприемачът и преподавател Стийв Кайл, изпълнителен директор на Xentio и Mammoth, вече няколко години води курс по предприемачество на участниците в EMBA програмата на Американския университет в България. По време на новия курс, уникалният екип съветва, направлява и работи със студентите, за да вдъхнови проектите им по социално предприемачество. Участниците имаха възможност да се възползват от знанията, практическия подход и опитът от бизнеса, който Гури, Хигинс и Кайл внесоха в клас.


За значимостта на социалното предприемачество разказва Елвин Гури: "Социалното предприемачество, в същността си, означава опит да се мобилизират ресурсите на общността, бизнеса и правителството за справяне с обществено значими теми и проблеми. Това е опит да се генерират нови идеи за функциониране както на обществото, така и на отделните личности, създаване на нови бизнес модели, но и начини за подобряване на сегашните модели, за да отразяват нуждите на обществото. Като дисциплина съчетава изучаването на предприемачество, иновации, етика, корпоративна социална отговорност, и много други. Социалното предприемачество е тема, която трябва да бъде изучавана внимателно, особено от сегашните и бъдещите бизнес лидери. То ни помага да станем по-добри ръководители и същевременно по-добри граждани. Помага ни да усъвършенстваме нашето бизнес поведение. По-важното е, че социалното предприемачество ни вдъхновява да преосмислим не само мисиите на нашите компании, но и нашите собствени индивидуални ценности и как допринасяме към обществото".


Научете повече на www.aubg.edu/emba

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK