SOS Средногорие Велотур 2016

За трета поредна година, десетки велосипедисти и граждани се събраха, за да подкрепят каузата на SOS Детски селища България "Една прегръдка не топли цял живот".

SOS Средногорие Велотур 2016

© SOS Детски селищаСъдържание от SOS Детски селища България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 25 юни 2016 г., в Парк "Заимов", София, бе даден официалният старт на "SOS Средногорие Велотур 2016". Множество граждани се присъединиха към велотура, който имаше за цел да подкрепи кампанията "Една прегръдка не топли цял живот". Кампанията разчита на канала Face to Face (лице в лице), при който екип от представители на SOS Детски селища се среща с потенциални дарители на оживени места, разказва им за дейността на Сдружението и ги кани да се регистрират като SOS Приятели.


"SOS Средногорие Велотур 2016" е продължение на две успешни инициативи, водени от две момчета, израснали в SOS детски селища – Дани в България и Люпчо в Македония. Те организират първия балкански велотур през 2014 - "SOS Балкански Велосипеден Тур 2014" и втория европейски велотур през 2015 - "SOS Велосипеден тур Европа 2015". Момчетата са водени от желанието да споделят своите истории за израстването им в SOS Детски селища и да вдъхновят повече хора да помагат на децата.


На "SOS Средногорие Велотур 2016", заедно с Даниел, рамо до рамо, застанаха г-н Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис, както и много служители на компанията, любители на колоезденето. За да покажат съпричастността и подкрепата си към каузата, от старта потеглиха десетки велосипедисти.
Участниците във велотура прекосиха нелекия терен по подбалканския път от София до Пирдоп от около 90 километра.


По време на официалното откриване за каузата се изказаха г-н Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България и г-н Ивайло Гюров, директор "Фондонабиране и комуникации" на SOS Детски селища България, както и Даниел Миленов, инициатор на събитието.


"За трета поредна година Аурубис България се включва като генерален партньор на SOS Детски селища при организирането на велосипедния тур. Ние традиционно подпомагаме развитието на спорта и младите таланти, и се радвам, че през настоящата година форматът на тура ще финишира точно в Средногорието, където е и производствената база на Аурубис България. Партньорството ни със SOS Детски селища е важна част от социалната ни програма и днес заедно с моите колеги ще подкрепим благородната кауза "Една прегръдка не топли цял живот", каза Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България по време на старта на събитието.


Събитието се осъществи по инициатива на SOS Детски селища, благодарение на генералния спонсор Аурубис България. В него взеха участие и децата от вокална група "Сладурани-бърборани" от SOS Детско селище Трявна, а специален гост беше многократният победител в колоездачната обиколка на България - Красимир Коев, който сподели опит и направи кратък инструктаж по безопасност. Водещ на събитието беше Ваня Джаферович. Всички участници и гости на инициативата бяха освежени в горещия ден благодарение на разхладителните напитки от ЛАКТИМА и заредени с енергия от здравословните блокчета на РУБАР.


SOS Детски селища България
Сдружение SOS Детски селища България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск. За първи път след демократичните промени Сдружението предлага алтернатива на институционалната грижа за деца – грижа в SOS семейство.
Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 1,000,000 деца в 134 страни по света. В България Сдружението започва дейността си през 1990 г.
В продължение на повече от четвърт век SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители. Сдружението предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството и активно се застъпва за правата на децата и младежите.
Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на Организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 26 години Сдружението е помогнало на 477 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 211 младежи за получаване на образование и намиране на работа и 4 684 деца са подкрепени в родните им семейства.


Аурубис България
Медодобивният завод на Аурубис Групата в България се намира в региона на Средногорието. Той е построен през 1958 г. и се състои от четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика. През април 2009 г. официално е прието новото име на компанията – Аурубис, след като година по-рано групата Кумерио е придобита от Норддойче Афинери (NA) след одобрението на Европейската комисия в началото на годината.


Днес в нея са ангажирани над 830 служители. През 2015 г. производството възлиза на 350 000 тона анодна мед, 230 000 тона катодна мед и 1 220 000 тона сярна киселина. Компанията реализира 8% от износа на страната за различни пазари, сред които Турция, Белгия, Китай, Сингапур, а вносът се осъществява предимно от Китай, Балканите, Близкия изток. Към настоящия момент е най-големият ползвател на българските пристанищни и железопътни превози с над 2 млн. карго превози годишно.
За периода от приватизацията на компанията през 1997 г. до края на 2015 г., за модернизиране на производството и опазване на околната среда са инвестирани над 540 млн. евро, за което са връчени редица отличия, сред които "Инвеститор в опазване на околната среда" (2014 г., Българската агенция за инвестиции).


Като част от партньорска програма за развитие на региона, компанията ежегодно осъществява дарения за общините Пирдоп и Златица на стойност 600 000 лв. за проекти в сферата на образованието, спорта, културата, развитие на млади таланти, хора в неравностойно положение, здравеопазване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK