ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Моцартови празници" и с джаза на Армстронг

"Моцартови празници" и с джаза на Армстронг


Съдържание от Моцартови празници

Който обича джаза, да дойде, пък покрай него, защо да не чуе и опера" – е аргументът на селекционера на Международния фестивал за класическа музика "Моцартови празници" – Правец, маестра Христина Ангелакова, която още от самото начало замисля прибавянето и на този музикален жанр. "Класика и рок, класика и джаз, почти от началото е включено".


"Моцартови празници" и с джаза на Армстронг


И ако в това издание почитателите на Фестивала имат подарък – дните не са четири, а вече пет, то бонусът даде възможност за цял ден отдих с този вид музика. Да не забравяме, че тук насоката е в симбиозата на различните видове изкуства. Пъстро, но в никакъв случай не безвкусно, далеч от тривиалното, от евтиното, от халтурата. Не прост избор от произведения – единствено за забава.


Още от ранния предиобед, шоуто на формацията Венци Благоев Джазтет "Джаз за деца" събра малчовците и техните родители, и не само. Защото, освен да бъдат публика, куфарът на тромпетиста (както знаем и от другите му подобни многобройни срещи) е натъпкан с перкусии, които той изсипва, и всеки може не единствено да гледа и слуша, а свободно да си избира и сменя вида, за да разпознае чрез опита как звучат. Пък може да стане и пряк участник в концерт-общуването.


"Моцартови празници" и с джаза на Армстронг


Навсякъде в залата се размахват триангели, шейкъри, кастанети, маракаси, свирки, между тях се разхожда Моцарт свирещ на цигулка, някой пък е докопал тромпет и се мъчи да издава нещо като звуци, в конкуренция с тези на майстора Венци Благоев. Разбира се, всеки който има желание, и не се срамува, може да завладее пианото (Станислав Арабаджиев с удоволствие го преотстъпва) или микрофона (на Павлета Семова). Всякакви импровизации са не допустими/приемливи, а направо изискващи се. (Към респектиращия бас на Веселин Веселинов-Еко и китарата на Димитър Благоев, учудващо и за истинските барабани на Невена Григорова, никой не се засили. Защо ли?).


"Децата трябва още от количките да слушат джаз, за да свикнат, да им се набива в ухото. Да го разпознават. Училището трябва да включи този жанр в учебните си програми, да ги импулсират и да ги водят да слушат жива музика. То е въпрос на възпитание." – е убеден Венци. И го демонстрира с любимото "Зайченцето бяло" в джаз аранжимент.


Вечерта ни причакваше пък с удоволствието за големите. За малко дъждът да провали настроението (заваля току преди концерта), но явно и той се респектира или заслуша в Military Big Band-а на Стара Загора, и омаен от чаровно водещия му диригент капитан Цветомир Василев – спря.


"Моцартови празници" и с джаза на Армстронг


Бендът е създаден преди пет години. Но много бързо си създава популярност. Приятелството на маестрото с известния Венци Благоев дава качествен резултат, в който се убедихме. Концерт – тип лектория: с предистория за парчето, историята по написването, автора, аранжиментите. Съобразен тематично с насоката на фестивала, за което специално са се готвили, дори издирвали част от аранжиментите, сортирани по теми. В по-голямата си част класика в джаза. Самба, суинг, румба в аранжимент на Били Тейлър, Христо Йоцов; почит към Луис (Армстронг) със 100-годишен инструмент, на който Венци свири; Глен Милър (Glenn Miller) известната "Pennsylvania 6-5000" и `Лунна серенада`.


За да се разбере че сме на Моцартов фестивал, оркестрантите ни представиха "Малка нощна музика", естествено с бенд оттенък, също както "Неаполитанския танц" на Чайковски и "Валс на цветята" – "Лешникотрошачката", но на два тромпета. А оперните певци Русалина Мочукова и Николай Моцов показаха, че и определени арии, канцонети (дори "O sole mio") с подходящия аранжимент (от Васил Спасов, например, учил в САЩ; Тони Бенет), могат да се изпеят в този стил. Разбира се, имаше и стандарти в индивидуалностите на Благовеста Косева, Марина Господинова. Най-усмихнатият джаз-певец в България Цветомир Цанков ни изненада с уникалност – джаз на немски език.


"Моцартови празници" и с джаза на Армстронг

© Моцартови празници


Спазвайки концепцията, фестивалът да представя млади дарования, чухме кларнета на Мариан Божидаров и вокалната формация "Нова музика" от Горна Оряховица, позната ни от формата `България търси талант`, които тогава още Ангелакова си харесала.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK