Демонстрационен център за преработка на мляко отвори врати в с. Репляна

Демонстрационен център за преработка на мляко отвори врати в с. Репляна


Съдържание от БДЗП. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"
На 24 август 2016 г. във ферма "Реплянка", област Монтана, бе открит демонстрационен център за производство на кисело мляко и сирене от овче мляко от местната порода реплянска овца.


Гостите разгледаха помещението за преработка и се запознаха с традиционните методи на производство.Те имаха възможност да дегустират и закупят фермерски продукти, произведени от фермери от региона на Западна Стара планина, регистрирани за директни продажби по Наредба 26 на Министерство на земеделието и храните.
Шеф Валери Нешов демонстрира предимствата на продуктите, произведени от традиционни местни породи животни. Той приготви на място за посетителите "билково агне на барбекю", чиизкейк от прясно овче сирене.


В рамките на проект "За Балкана и хората" Българско дружество за защита на птиците представи на гостите информация за редките породи животни, интерактивни игри и други образователни материали.
Откриването на Демонстрационния център става възможно с финансиране от българско-швейцарския проект "За Балкана и хората" и с експертната подкрепа на Българско дружество за защита на птиците.


Ферма "Реплянка" е създадена през 2008 г. и в нея се отглеждат 500 броя реплянска овца – традиционна местна порода, която носи името на селото, в което се намира. Фермата е разположена в сърцето на Западна Стара планина - регион от Натура 2000 и стопанисва пасищата и ливадите около фермата в съответствие с агроекологичните изисквания. Животните се отглеждат пасищно и се хранят предимно със сено, в което има над 100 вида треви и билки. Затова собственикът Димитър Иванов с гордост твърди, че отглежда "билкови агнета", които дават мляко с дъх на билки. Екстензивната паша в регионите от Натура 2000 е от изключителна важност за опазването на местообитания на застрашени видове животни и птици като лалугера, царския орел и други емблематични видове. Уникалният вкус на млечните продукти, които се правят във фермата, се дължи на съчетанието от порода, въздух,храна и свободно пасищно отглеждане в Западен Балкан и традиционната рецепта на производство.


Фермата получи регистрация по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за директни продажби на 15 август 2016 г. Продуктите могат да се закупят на място във фермата, на фермерски пазар "Храна от Балкана" в кв. Борово, София както и на събития и празнични фермерски пазари, организирани в рамките на проекта.


Демонстрационният център във ферма "Реплянка" е един от очакваните резултати на проекта "За Балкана и хората", чиято цел е да покаже връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност и да демонстрира на практика как тази връзка може да е печеливша за всички – за местните хора, за бизнеса и за природата. Добавянето на стойност към първичния продукт води до повишаване на приходите във фермата, като същевременно потребителите получават достъп до чиста и качествена храна, а пасищата са добре поддържани. Подобрява се шансът на реплянската овца да се запази като вид и да продължи да се отглежда в региона на Западна Стара планина.

Още информация и новини за Проект "За Балкана и хората"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK