Филм за София ще закрие 12-тото издание на фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк.

Филм за София ще закрие 12-тото издание на фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк.

© So Independent Film FestSofia Independent Film FestСъдържание от So Independent Film Fest. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

София - 100 години столица на българското кино" на режисьора Явор Веселинов ще закрие програмата на фестивала. Филмът е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето, чак до наши дни, когато столицата е и творчески град на киното ( един от петте световени градове,участници в инициативата на ЮНЕСКО).


Документалният филм за София представя едно 8 годишно момче, което попада в запуснат, но приказно-мистериозен киносалон. Гледайки, филм след филм, то започва да фантазира и да си представя, че е герой във всеки един от тези филми – в апокалиптична София в "А бяхме млади" и "Дневникът на един луд", през размирна София – в "Тютюн", "Немирната птица любов"... стара София – в "Любимец 13", "Анкета", "Бялата стая" и – София такава, каквато я познаваме сега – в "Цветът на хамелеона", "Източни пиеси", "Тилт".


С "Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син" на Иглика Трифонова се откри 12-тото издание на Со Индипендънт Филм Фестивал в Ню Йорк – специални гости зад Океана, които представиха филма на зрителите са режисьорката на филма – Иглика Трифонова и продуцента Росица Вълканова.


В първия ден на фестивала бе показан и "Докато Ая спеше", вторият филм на режисьора Цветодар Марков ("Лов на дребни хищници") и на продуцента Христиан Ночев.


В рамките на седмица ще бъдат показани 11 филма, сред които и българското предложение за "Оскар" – филмът "Каръци" на режисьора Ивайло Христов, представен лично на зрителите от продуцента Асен Владимиров.


12-тото издание на фестивала в Ню Йорк, съпътстващо Седмицата на независимото кино, показва някои от най-успешните, нови български филми : "С лице надолу" на Камен Калев, "Събирачът на трупове" на Димитър Димитров, нашумелият "11А", българо-македонската продукция "Лазар", "На педя от земята" на Максим Генчев и документалният "Ритъмът на сърцето", който ще бъде представен от Стела Арищиева.


Со Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк се случва с подкрепата на Културния институт към Министерство на външните работи, Столична община, Национален филмов център и със съдействието на Зайтгайст Венчърс.


В Ню Йорк, в рамките на първото представяне на бългърски проекти в Америка са и режисьорите Драго Шолев и Милко Лазаров, и продуцента Веселка Кирякова, които търсят подкрепа за своите проекти в развитие "Рибена кост" и "Нанук" на най-голямата платформа за независимо кино "Индипендънт филммейкър проджект". Третият проект, представен на форума е "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов.


Българското участие е спонсорирано от София Индипендънт филм фестивал и е възможно благодарение на договора за ексклузвино партньорство между него и най-голямата американска платформа за независимо кино – "Индипентънт филммейкър проджект".


За повече информация следете сайта на фестивала: www.soindependentfilmfest.com

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK