Над 110 западни университети и училища на международното изложение Световно образование в София този уикенд

Съдържание от Integral Educational Programs Ltd. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Рекорден брой от 110 образователни институции ще събере международното изложение Световно образование в София на 1 и 2 октомври 2016 г. в столичния хотел Балкан (бивш Шератон). Новият формат на изложението е съобразен с актуалните промени в образователната ситуация в Европа след Brexit и тенденциите в западните образователни системи.


Условията за прием и финансиране на български студенти във Великобритания за момента се запазват, съобщи Ирина Христова, координатор на проекта за България. Тя се позова на информация от Годишна конференция на Европейска асоциация за международно образование (EAIE), проведена преди седмица в Ливърпул, на която всички университети са подкрепили запазването на условията за европейци и настояват британското правителство скоро да оповести намеренията си. Консултантите прогнозират около 30% общ ръст на кандидатите за Великобритания през 2017 г. заради сигурните условия и държавно финансиране.


"Изложението е ключово за абитуриентите, които ще подават документи в британските университети, коментира Христова. - Кандидатите ще се състезават с по-голям брой конкуренти от всички страни на ЕС, което налага прецизен избор на университети, силно мотивационно писмо и отлични оценки от матурите", уточни тя. В изложението ще участват лично представители на 50 елитни британски университета, сред които и такива, които са за първи път у нас, като Buckinghamshire New University, Goldsmiths University of London и Northumbria University Newcastle.


Като възможни алтернативи на обучението във Великобритания от "Световно образование" посочиха страни като Холандия, Дания и Швеция, които предоставят сравнително голям брой програми на английски и преференции за кандидати от ЕС.


Холандия ще бъде представена с 12 от най-добрите си университета. Новата годишна такса на обучение в Холандия е 2006 евро, за които студентите от ЕС могат да ползват и държавно финансиране при изгодни условия. Всеки студент може да получава и до 1016 евро месечно финансиране, стипендия за разходите за живот и помощ за нисък доход до 378 евро на месец. От тази година се предлага и заем за финансиране на пътни разходи, който се превръща в безвъзмезден, ако студентът завърши образованието си.


Друга алтернатива е Дания, която предлага 800 програми за бакалаври и магистри на английски език и безплатното образование. Страната отпуска и финансова помощ за работещи студенти, които могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ от 750 евро. Към момента в страната се отчита недостиг на инженери в областта на строителното, машинно и електро и индустриално инженерство и възобновяеми енергийни източници. В резултат на това по тези учебни програми университетите осигуряват възможност за работни позиции с английски език на завършили студенти с начална заплата 36 000 DKK (4800 евро).


Нови програми на английски език на изложението ще предложат и университетите в Швеция, където обучението също е безплатно за българи. Участници във форума ще са и университети от САЩ, Швейцария, Полша и Лихтенщайн.


За минимализиране на ефекта от Brexit консултантите на Световно образование са разработили програмата "Образование 360", чиято идея е да подпомогне първо учениците от 7, 8 и 9 клас, за които възможностите за кандидатстване във Великобритания са все още неясни. Целта на продукта е ранна езикова подготовка, ориентация и избор на образователна дестинация. Идеята е те да могат да се срещнат на едно място с образователни институции от различни държави и образователни нива, за да се готвят осъзнато за приема. Програмата ще е в помощ и на всички ученици между 8 и 17 години като на изложението ще предложи безплатни пробни изпитни тестове за ученици, съответно по английски и математика, с които да проверят шансовете си за прием в най-добрите европейски училища.


Участници в изложението ще са предпочитани бордни училища от Англия, условията и цени за прием на които се запазват. В частните колежи с държавно финансиране българите ще продължат да плащат само таксата за настаняване, което намалява автоматично разходите с 50% при цени от 25 000 паунда годишни общи разходи. Изложението ще представи още и средни училища от Германия и Австрия.


Тенденция към завишаване на изискванията за нивата на владеене на езика и подготовка по втори западен език отчете още Христова. Очакванията са за увеличение на точките за резултата по писане и разбиране на писмен текст. Според образователните консултанти ученето на втори западен език е най-добрата алтернатива на Brexit, тъй като разширява възможностите за избор на програми и дестинации. Те препоръчват ранно полагане на тест по английски – в 11 клас, за да може в 12 клас ученикът да положи тест и по втори западен език. В тази насока изложението предлага зимни и летни езикови ваканции за изучаване на английски, немски, френски, италиански и испански езици. Родителите ще могат да избират между индивидуално и групово пътуване на ученика, като в рамките на изложението груповите ваканции ще са с 5% отстъпка. Консултантите препоръчват езиковите ваканции във Великобритания като изгодни за следващото лято, предвид евтиния паунд в момента.


След София изложението ще посети и Пловдив (3 октомври), Бургас (5 октомври) и Варна (6 октомври). Пълна информация за програмата на изложението са поместени в интернет страницата на проекта на адресa, където се извършва и предварителната регистрация за прием на място и участие в семинарите и безплатните консултации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK