Условията за гласуване за българите в чужбина

Съдържание от Централна избирателна комисия. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 11 октомври 2016г. (вторник), изтече срокът за подаване на заявления от български граждани за гласуване извън страната. Съгласно последните промени в Изборния кодекс, за да се открие избирателна секция в чужбина трябва да има подадени минимум 60 заявления за определено място. Общият брой секции, които могат да бъдат открити в една държава не може да надвишава 35.


Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България образуват избирателните секции извън страната при спазване на законодателството на съответната държава.


Федерална Република Германия е сред държавите, за които са подадени заявления от български граждани, които желаят да гласуват извън страната. На 10 октомври 2016 г. Министерство на външните работи публикува официална информация, че ФР Германия, позовавайки се на установената протоколна практика не разрешава тази година изключение от принципа и откриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на Република България и дава разрешение на българската страна да организира провеждане на избори и референдум на 6 ноември и откриване на изборни секции в: Посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен и Консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт.


До 15 октомври (събота), включително, ЦИК следва да определи окончателно местата в държавите и броя на избирателните секции, които ще се образуват извън страната след като извърши проверка на данните на избирателите от заявленията и дали лицата, подали заявления за гласуване извън страната отговарят на изискванията да избират.


Централната избирателна комисия информира, че избирателите, които в изборния ден се намират извън страната могат да гласуват във всяко удобно за тях място, където има образувана избирателна секция. Необходимо е да представят лична карта и да попълнят декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, която ще им бъде предоставена от секционната избирателна комисия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK