Трайчо Трайков: Водачите е редно да са винаги просветените, будните, недоволните

Трайчо Трайков: Водачите е редно да са винаги просветените, будните, недоволните

© Реформаторски блокСъдържание от Реформаторски блок. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Трайчо Трайков покани приятели интелектуалци, общественици, симпатизанти пред паметника на Яворов в къщата-музей на поета в София, за да отбележат заедно Деня на будителите. Ето какво каза кандидатът за президент на Реформаторския блок в речта си:


На този ден обикновено си спомняме за тях възрожденците, интелектуалните стожери, духовните маркери на нацията. Знаем, че е много полезно за децата ни, а за днешния ден се оглеждаме в телевизионни репортажи, където се обсъжда кои ли са съвременните будители... С това празникът свършва.


Тази година едва ли ще направи изключение. Освен дребната подробност, че сме насред избори. Но аз няма да говоря за това. Защото сме застанали точно тук... близо до Яворов. Във всеки от нас той е пратил красиви символи за любов, горест, гняв и доброта. Но има и нещо друго. Той лично се е бил за идеалите си, бил е войвода и борец. Водил е хора след себе си в истинската битка за родината. Този Яворов не просто е възвисил духа ни, но е показал, че е готов на жертва за разбиранията си.


Днес също има будители и сред писателите, художниците, певците, учените. Но тези докоснати от Бога с талант и духовна сила люде не идват, за да поведат останалите след себе си. Остават недоволни и неразбрани, затворени в себе си с декадентска горчива усмивка. Водачите е редно да са винаги просветените, будните, недоволните, будителите. Днес битката е вътре в дома ни. Срещу алчната простащина, окупирала страната, демокрацията, справедливостта. Тази, която прогони децата и приятелите ни. Защото България е там, където са хората й. В последните години загубихме толкова много от България - 2 милиона души територия. А Яворов за колцина е стоял под куршумите? Войната е тук и се води за всяко семейство. Иначе политическия башибозук ще ни съсипе.


Въпреки страстите, Яворов е имал състрадание и към бежанците в някои от брилянтните си творби. Толкова ли пропаднахме, че днес, на гърба на бежанците, храним ниски страсти и политически рейтинги със злоба, страх и черни качулки. За същия народ ли става дума, който приюти арменците, спаси евреите си...


Каквото и да кажа аз ще бъде схванато превратно като политическа реторика, а и нямам самочувствието на съвременен будител. Но вие, приятели, не разрешавайте нацията да пада надолу, оплетена неморално в клоните на дребни хора, плетящи кошница за гнили плодове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK