Заключителна международна конференция по проект "Обучение на професионалисти за работа с деца в грижа"

Заключителна международна конференция по проект "Обучение на професионалисти за работа с деца в грижа"

© SOS Детски селищаСъдържание от SOS Детски селища. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 8-9 ноември в Париж се проведе заключителна конференция по проект "Обучение на професионалисти за работа с деца в грижа", който се изпълнява в 7 държави (България, Румъния, Хърватска, Естония, Латвия, Италия, Франция и Унгария) в партньорство от международната и местните организации на "SOS Детски селища", Съветът на Европа, Eurochild и партньори от всяка държава, включени в националните групи за управление и подкрепа на проекта. Партньори за България са институцията на Омбудсмана на Република България, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Лумос и Национална мрежа за децата.


Основната цел на проекта е да повиши капацитета на специалистите, които работят с деца в грижа да прилагат в своята работа подход, основан на правата на децата. Проектът предвижда провеждането на обучения за специалисти, работещи с деца в грижа с цел повишаване на капацитета им като професионалисти и увеличаване на участието на децата и младежите в процесите, касаещи вземането на ключови решения за тяхното бъдеще.


В рамките на двугодишния период за изпълнение е разработен наръчник и програма за обучение по темата "права на децата" на професионалисти, които работят с деца в алтернативна грижа, както и са проведени дейности за тяхното консултиране с млади хора в грижа и обучения във всяка една от 7-те държави.


В България, обучителната програма е пилотирана в пет области в страната с участието на различни групи специалисти като приемни родители, работещи в домове и резидентни услуги (центрове за настаняване от семеен тип; домове за деца, лишени от родителски грижи, преходно жилище), социални работници от отдели "Закрила на детето". В резултат на анализа от проведените обучения са изготвени препоръки, които са насочени към осигуряване на устойчивост на резултатите от проекта.


Препоръките бяха дискутирани и по време на международната конференция, като участниците се обединиха, че обученията по правата на детето трябва да бъдат част от задължителната професионална подготовка на различните специалисти, работещи с деца. От страна на България участие в конференцията взеха г-жа Диана Ковачева, зам.омбудсман, Петя Димитрова от Държавната агенция за закрила на детето, Анета Тенева от Лумос – България, Румен Аврамов, Доника Колева и Деница Аврамова от SOS Детски селища България и Дани Колева от Национална мрежа за децата.


Препоръките за осигуряване на устойчивост на разработената обучителна програма ще бъдат обсъдени и като част от дневния ред на националната заключителна конференция по проекта, която ще се състои на 22 ноември в хотел "Рамада" – гр. София.


Освен подкрепата си за включване на темата за правата на децата като част от базовата подготовка на специалистите, работещи с деца, в редица свои становища и доклади Национална мрежа за децата се застъпва и за осигуряване на специализация на професионалистите, работещи с деца, на база на установени стандарти за тяхната компетентност и повишаване на капацитета им.


Организациите – членове на Мрежата считат, че за това е необходимо:

  • да се изработят и въведат професионални стандарти за подбор, поддържане на квалификацията, конкурентно кариерно развитие и атестация за всички специалисти, работещи с деца: социални работници, възпитатели, учители, психолози, здравни специалисти, полицаи и служители в МВР, следователи, адвокати, магистрати.


  • разработване на планове и програми за осигуряване на въвеждащи и надграждащи обучения, подкрепа и супервизия на специалистите, работещи с деца, на база на установените стандарти за компетентност.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK