Духът на Виена

Духът на Виена

© Дни на ВиенаСъдържание от Дни на Виена. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Виена е олицетворение на културата, аристократизма и спокойствието. Никъде другаде класическата музика не звучи така мелодично, шоколадът не е толкова сладък и архитектурата не е по-внушителна. Виена е културното сърце на Европа и винаги с право е привличала ценители на изкуството и културата. Австрийската столица предлага на жителите си и на гостите на града 50 театъра, четири опери и няколко сцени за мюзикъли, 150 музея, многобройни художествени галерии и известни театрални, музикални и танцови фестивали. Културният афиш във Виена е наситен с безброй събития, което й печели славата на европейски културен център, но преди всичко тя е град на музиката. Никъде другаде по света не са живели и творили толкова много велики – като започнем с родените тук Шуберт, Щраус, Шьонберг и Берг и стигнем до Моцарт, Бетовен, Хайдн, Брамс, Малер и много други, които са избрали Виена за свой дом. Виенската филхармония се е превърнала в един от символите на града заедно с Новогодишния концерт, който се предава пряко в над 90 страни по света. Виенската Щатсопера и "Хорът на виенските момчета" носят славата на града по цял свят. Именно във Виена в края на 18-и век е възникнал и виенският валс, който с времето се превръща в любимо развлечение на светската публика в цяла Австрия, а след това и в Европа.


Друг символ на Виена е дворецът "Шьонбрун", който е бил лятната резиденция на Хабсбургите. Бароковият замък, издигнат през XVI в. и свидетелстващ за могъществото и богатството на Австроунгарската империя, функционира като музей от 60-те год. на XX в. и е най-посещаваният туристически обект в града. Най-привлекателната част за туристите е обширният парк към двореца, създаден по идея на Великия Римски император Максимилиан II. Разпределен е на няколко зони, всяка с различна тематика - "градини на Сиси", Палмовата къща, Пустинната къща, Римските руини и най-старата в света зоологическа градина (открита през 1752 г). През 1996 ЮНЕСКО го включва заедно с градините в Списъка на световното културно наследство като забележителен бароков ансамбъл, пример за съчетание с изкуството.


Духът на Виена

© Дни на Виена


През 2001 г. и историческият център на Виена става част Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а в него се намират катедралата "Св. Стефан", дворецът Хофбург, сградата на Виенската Щатсопера, бароковата църква Карлскирхе, сградата на кметството и още много други паметници и музеи, които си заслужават да бъдат видени. В близост до операта е паркът Фолксгартен с паметника на великия Моцарт, Парламентът със статуята на гръцката богиня Атина Палада и може би най-известният немскоезичен театър – Бургтеатър.
Една от "младите" забележителности на Виена е музейният комплекс известен като Кварталът на музеите. Един от най-големите културни ареали в света е създаден в бившите конюшни на кайзера. Открит през 2001 г, той обхваща не само от нови постройки с интересна архитектура като музеите Леополд и Мумок (Музей за модерно изкуство на фондация Лудвиг), но и стари барокови сгради, които с течение на времето започнали да се използват като музейни зали. На площ от 60 000 кв. метра Кварталът на музеите обединява най-различни дялове на изкуството, ресторанти, кафенета и магазини. Благодарение на разнообразните заведения за хранене този културен оазис се е превърнал в едно от най-предпочитаните места за срещи и за фестивали на открито във Виена.


За да може човек да обиколи и разгледа всички забележителности на Виена, са нужни поне няколко дена, но за щастие градът е планиран така, че туристическите атракции се намират близко една до друга, а до по-отдалечените можете да се придвижите бързо и лесно, благодарение на отлично развития обществен транспорт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK