Изба сред природата

Изба сред природата

© Дни на ВиенаСъдържание от Дни на Виена. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Обръчът от гори и поляни около Виена е пример в европейски мащаб за зона за отдих, която се намира близо до града. През 2007 г. районът отпразнува своя стотен рожден ден. През 1907 г. кметът Луегер забранява застрояването във Виенската гора. Впоследствие тя се превръща в "белите дробове" на столицата и всяка година се разраства все повече.


През нея преминава панорамният път "Винер Хьоенщрасе", от който се разкрива красотата на крайдунавския град. Плановете за създаване на такава градска част съществуват още от 1905 г. и за една от първите стъпки в тази посока се приема покупката през 1907 г. на изба «Кобенцл» от страна на община Виена, която е искала да създаде зона за отдих. Въздух, светлина, слънце – това са изискванията на лекарите при изработването на Общия устройствен план на Виена. Това, което в града се осъществява чрез зелената система до днес, в по-голяма степен става чрез "белите дробове" на Виена – и точно в центъра й се намира избата "Кобенцл", която със своите лозя има значителен принос за "здравето" на столицата.


Изба на живота


Виена е единствената европейска столица в света с около 700 хектара лозя в границите на града, които освен основната си производствена функция изграят и екологична роля. Благодарение на разнообразието на ландшафта, защитата на многообразието на растения и животни, здравословния климат и чистия въздух в града се създава истински "жив ареал". Докато един хектар гора произвежда нужния на десет души за една година кислород, един хектар лозя осигурява кислорода на 25 души.


С 48 хектара лозя в границите на града избата «Кобенцл» има съществен принос за това. С тази площ тя се нарежда сред най-големите винопроизводители във Виена. Трийсет хектара са разположени в местностите Нусберг и Каленберг. Осемнайсет хектара – в Бизамберг-Виена. Близостта на лозарските масиви до Дунава е причина за умерените температури без силни измръзвания, а вятърът от Дунав отлично проветрява лозята.


Годишно "Кобенцл" произвежда до 200 000 бутилки качествени вина. Сортът грюнер велтлинер е най-разпространеният, следван от винер зац, ризлинг и вайсбургундер. Глинестите почви във виенския квартал Гринцинг са богати на хранителни вещества и предлагат отлични условия за сортовете на бургундер. В леките и песъчливи почви на Бизамберг се култивират предимно ризлинг и грюнер велтлинер, както и цвайгелт.


Изба с много откритост


Вината са толкова добри, колкото работата на хората, включени в процеса на производството им. Затова в "Кобенцл" много се държи на откритостта. Който обича или иска да открие виенското вино, е поканен да дойде и сам да да се убеди в качестватата на избата. Пътят към "Кобенцл" е като самите вина – по него се усеща свеж полъх с плодов привкус. Пътят преминава през гори, овощни насаждения и лозя и стига до там, където виенската гора и градът нежно се докосват.


Младият екип, пълен с енергия и свежи идеи, с удоволствие обръща внимание на посетителите: съветва ги, провежда дегустации, дава препоръки.Ръководител на избата е инж. Томас Подседник, който я управлява от 1988 г. Оттогава в "Кобенцл" се произвеждат вина от висок клас. От 2001 г. той е ръководител и на селскостопанското предприятие на община Виена.


Изба за бъдещето


Традицията е важна, но пред модерните тенденции не могат да се издигат бариери. Като във всяка модерна градска изба в "Кобенцл" се стремят да са образец и при използването на нови технологии. През последните пет години бяха извършени много ремонти и преустройства. Помещенията за пресоване на гроздето, складиране на виното и пълненето на бутилки са оборудвани с най-модерна техника.


При всички промени обаче основната цел си остава грижливата обработка на гроздето до готово вино. Естествената предпоставка за доброто качество е в лозята, а най-важният елемент в избата е пресата. С преустройството е съкратен пътят на гроздето до избата. Пресата се пълни отгоре като се използва законът за гравитацията.


Температурата в резервоарите, в които ферментира виното, се контролира, за да се гарантира внимателната ферментация на гроздето и запазването на ароматите. В избата са се отказали от помпените процедури и виното се оставя да отлежава на спокойствие. През 2003 г. са набавени нови дъбови бъчви за червено вино, които побират от 2400 до 4000 литра. Дъските за бъчвите са свалени в избените помещения, а самите бъчви са сглобени там на място.


Изба в движение


От пролетта на 2005 г. избата на общината вече е напълно променена - с нов дизайн на бутилките и три нови линии вина - класик, сенатор и регионални вина. Новата концепция е валидна за всички бели вина от реколта 2004 г. и за червени вина от реколта 2003 г. насам.

  • Вината класик са млади, свежи и леки.


    Вината сенатор са отлежали и силни.


    Регионалните вина са тези от определени години и от 2007 г. се обозначават с региона си.


    Бутилките са с елегантна форма - стройни и с дълго гърло, а етикетите изглеждат по съвсем нов начин.


Рисунките на Франц Карл Кархаун са запечатали културни паметници от Виена като например Белведере, кметството и катедралата "Св. Стефан". Всеки клиент и потребител разпознава по този начин произхода на виното от пръв поглед, което трябва да помогне за международното етаблиране на Виена като винарски регион.


Бели вина


Грюнер велтлинер Пфефер 2009
Австрийски национален сорт. В аромата доминират силните подправки, сухи плодове, вкус на печени ябълки, нежни нотки на ядки. Добре узряло вино със сладки тонове и привкус на лешник.
Препоръчва се към класически месни ястия като телешко варено или пикантно телешко, приготвяно в Щирия.


Винер зац Сенатор 2009
Светло, сияещо жълто с оттенки на старо злато и доминиращи зелени рефлекси. В букета от аромати се преплитат хармонично вкус на подправки и вкус на плодове. Рафиниран пиперлив вкус. Нюанси на сдържано сладки плодове, но въпреки това изтънчено пикантен вкус.


Гелбер Мускателер 2009 Сенатор
Искрящо жълт цвят. Цветен аромат, мускатов оттенък с привкус на подправки (индийско орехче), ненатрапчив вкус. Хармоничност в киселинността. Леки оттенки на костилкови плодове.


Вайсбургундер Зайденхаус 2008
Ярко сламеножълт цвят. В носа се усеща лек привкус на ядки и на подправки, а така също на препечена коричка от хляб; след това вкус на зрели плодове. Перфектна игра на сладко-кисели вкусове, висока степен на зрялост с много пикантност. Към спектъра на плодови аромати се прибавя и екзотичен дъх, който включва жълта ябълка, круша и дюля, праскова и пъпеш, а така също и лешници. Вкусът остава за дълго и отваря апетит за следващата чаша вайсбургундер.


Червени вина


Пино ноар Белвю 2006
Интензивен бургундер с рубинен цвят. Интензивен нос на подправки, малко йод, дъх на бадеми и ванилия. Едновременно плодов и леко ръждив привкус в началото. Сладостта е съпроводена от сладникав вкус, обвит в танинови нотки. Сладникав нос на костилка от череша. Накрая се усеща дървесен привкус с какаово ръждиви нотки.
Препоръчва се към изискани месни ястия (агнешко печено, телешко задушено, стек)


Блауер цвайгелт Хофбрайтен 2006
Ярък пурпурен и рубинен цвят със средна плътност. В типичния за този сорт букет се преплитат зеленчукови и плодови нотки, преди всичко вкус на череша, но и слива и ягода. Фините гроздови танини придават на вкуса скрита тръпчивост. Класика на сорта с добра структура и с характерна суха елегантност.


Допълнителна информация:
http://www.landgutcobenzl.at/index.php/en/

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK