Уютът в дома – цел номер едно в началото на годината

Уютът в дома – цел номер едно в началото на годината


Съдържание от Райфайзенбанк. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Новата година идва с нови планове. Онези, които в последните месеци на предходната година сте сложили на пауза в желанието си да ги започнете "на чисто".


И като казваме "на чисто", говoрим съвсем буквално. Оказва се, че план номер едно на повечето хора за старт на годината е да създадат или преобразят уюта на своя дом. Тази тенденция никак не е изненадваща предвид факта, че през 2016 година броят на ипотечни кредити нарасна и все повече хора се възползват от подобрените лихвени условия на банките, за да изтеглят потребителски кредит и да осигурят желания уют за новото си жилище. *


Не са малко и онези, за които ремонтът в дома върви ръка за ръка с последен модел технологична придобивка или изцяло ново обзавеждане. Но за да се превърнат плановете, които правите в началото на годината в резолюциите, които традиционно залагате в края й, то е необходимо нещо повече от просто добри намерения. Уютът на дома е лукс, който можете да си позвoлите, ако взимате правилните решения.


Решение номер едно - ясен разбор на личния бюджет.


В случаите, в които личният бюджет се оказва недостатъчен, ефективен начин за покриване на разходите е потребителският кредит. Експертите на Райфайзенбанк съветват за няколко неща, които трябва да имате предвид.


Първо преценете внимателно каква сума ви е необходима и за какъв период бихте могли да я изплатите.


Важно е да се запознаете с всички параметри и характеристики на кредита – лихвен процент, видове и размер на таксите – за кандидатстване и обслужване на сметка, размер на месечната вноска, както и общата дължима сума, която трябва да изплатите. Експертите съветват още тук.


Макар все още да е зима, няма как вече да не мислите за приближаващата пролет. А тя идва с пролетното почистване, често съпътствано с големи ремонти, за които трябва да помислите и планирате от рано. Това правят 64% от потребителите на Райфайзенбанк, изтеглили кредит за ремонт или обзавеждане на жилището си. Трябва да имате предвид обаче, че понякога разходите не са толкова малки, колкото сте очаквали. Решавате да смените тапетите и докато се усетите вече сменяте дограмата, слагате окачен таван, ламинат, шпакловате, боядисвате и т.н.


Ако искате накрая жилището ви да изглежда точно така, както сте си го представяли, се налага да инвестирате повече. Когато имате нужда от допълнително финансиране, но сте по средата на ремонта, не разполагате с време за подготовка на всички документи, които се изискват при финансирането.


Обикновено личната ви банка предлага гъвкави програми за финансиране с улеснена процедура – т.нар. програми за презареждане на кредита или top up.


Чрез тях, при облекчена процедура, получавате отново изплатената по кредита сума, запазвайки лихвата, месечната вноска и срока за издължаване на кредита. При липса на време експертите съветват още да попълните форма за онлайн запитване за кредит в сайта на банката. Обаждането от експерт няма да закъснее и в хода на разговора ще можете да изберете най-подходящия за вас продукт. Още съвети тук.


Ако осигурявате ремонта на жилището си с помощта на потребителски кредит, от важно значение е да предвидите и срока на изплащането му.


По-дългият срок позволява по-ниска вноска и по-добро планиране на разходите.


Обичайно банките предлагат срок за изплащане до 7 години, като максимумът е 10. Добре е да имате предвид застраховките, допълнителните продукти, които личната ви банка предлага заедно с кредита, както и отстъпките, които можете да получите. Ето какво допълват още експертите на Райфайзенбанк.


Когато ви предстоят разходи, изниква и друга дилема – какво да изберете – потребителски кредит и ли овърдрафт?


Отговорът, разбира се, е строго обвързан с повода на финансиране. Ако трябва да финансирате ремонт, ново обзавеждане, покупка на автомобил или обучение в чужбина, то решението е потребителският кредит. При необходимост от плащане на текущи сметки, покриване на непредвидени разходи или финансиране на малка до средна покупка, то тогава по-подходящ е овърдрафтът. Полезна информация за разликите между двата продукта и съвети към кой от двата да се насочите можете да получите от експертите на Райфайзенбанк тук.


Всяко начало е възможност да започнете "на чисто" – дали в уютен дом с чисто ново обзавеждане, с последен модел технологична придобивка, с нова кола или пък на някое екзотично място по света. За да успеете да се насладите на добре планираното ново начало обаче, е необходимо да започнете от рано, да се допитате до експертите на вашата лична банка и да вземете най-доброто за вас информирано решение.


*Анализ на сделките за потребителски и ипотечни кредити на Райфайзенбанк за 2016 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK