Здравословната версия на традиционния Великден

Здравословната версия на традиционния Великден

© DM



Съдържание от DM

Най-хубавото време от годината е тук – природата се е събудила за нов живот, зелените поляни чакат да се излегнем върху тях, а от кухните се носят вкусни аромати. Семействата се събират, за да отпразнуват Великден - най-радостният християнски празник, с който се отбелязва възкресението на сина Божи и надмощието на живота над смъртта.


Трапезата


Великденската трапеза е красива, богата и разнообразна, обагрена в зелени и свежи цветове, какъвто е пейзажът навън. За нея няма строги изисквания, както за тази на Бъдни вечер с предлагането на нечетен брой ястия. Онова, което я отличава от една гощавка по всяко време на годината, са цветните яйца и козунакът (червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът, сладкият обреден хляб – неговото тяло). Неизменно присъстващи са печеното агнешко (точно то, защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне) и свежите салати. Присъстват и великденски обредни хлябове, често в различни форми – кръгли, елипсовидни или продълговати и украсени с кръстове, символи, червени яйца.
Има ли как да отбележим по здравословен начин деня с традиционни ястия и да предотвратим преяждането? Разбира се, че да, и то още в процеса на приготвянето им.


Козунакът


Правенето на козунак е трудоемко, изисква умения и е близо до създаването на изкуство, но е по-удовлетворяващо и вкусно, ако си го приготвите сами. Не само ще сте сигурни какво има в него, но и ще може да го "конструирате" по-щадящо и диетично. Възможно ли е това, след като в него се използват щедро количество бяло брашно и захар? Доскоро се смяташе, че козунакът се меси единствено и само с бяло брашно, в противен случай не може да бухне и да е пухкав, не се къса на конци, а по-скоро се рони. Напоследък се появяват все повече здравословни негови версии в името на един по-лек и също толкова вкусен празник.


В магазини dm ви очакват подходящи за козунаци и други пролетни ястия продукти, които са здравословни заместители на традиционните съставки. Тук е най-необходимото – dmBio алпийско мляко с 1.5% и 3.5% масленост, зехтин екстра върджин, нерафинирано кокосово масло, масло гхи, слънчогледово, рапично и ленено олио. За замесването: пшенично брашно тип 1050, пълнозърнено ръжено брашно, пълнозърнесто пшенично брашно, пълнозърнесто брашно от спелта и брашно от спелта тип 630, полента, бакпулвер, ванилова захар с бурбон, мая. За подслаждане: нерафинирана тръстикова и кокосова захар, кленов сироп клас А и C, сироп от агаве, кафяв бадем, а за салатите: амарант, булгур, три вида киноа, семена от чия, от елда и нахут.


Какво още


За да не натоварите прекомерно организма си на великденската трапеза, специалистите по хранене съветват: преди хранене изпийте една-две чаши вода, които да дадат усещане за ситост. Дори и да използвате бяло брашно и много захар в козунака, просто не прекалявайте с количествата, а след хапване се разходете сред природата. Наблегнете на салатите. Природата сега е щедра, затова вариациите им са много. Разделете яденето на яйцата от козунаците с два часа, защото едните съдържат количество белтъчини, а вторите – въглехидрати, смесването на които води до по-тежкото им преработване в стомаха. Ако след Великден имате много яйца в излишък, изяжте само белтъците им. В белтъка има около 15 ккал, а в жълтъка - 60 ккал. Хранете се и пийте бавно, а след празничния обяд вечеряйте със салата.

Диетичен козунак


Съставки:
* 300 г dmBio безгл. брашно
* 1/2 ч.ч. топло dmBio алпийско мляко (може и dmBio Соева напитка)
* 2 яйца
* 1/2 пакетче масло (може и кокосово)
* 1 ч.ч. кафява захар
* щипка хималайска сол
* 1 пакетче dmBio Бърбън Ванилия
* 1 пакетче суха мая
* Настърграни лимонови или портокалови корички
* Орехи или стафиди


За глазирането:
* 1 жълтък и кафява захар за поръсване по желание


Маята се смесва с топлото мляко, захарта и малко от брашното, за да шупне. В останалата, по-голяма част от брашното се прави кладенче и в него се сипват шупналата мая, солта, захарта, двете разбити яйца и стопеното масло. Разбърква се, добавят се ванилията, коричките от лимон или портокал. Замесва се и се оставя да втаса до увеличаване на обема двойно. По избор се слагат орехи или стафиди. Навива се на плитка или на топки, или на руло, намазва се с жълтък и се поръсва със захар. Пече се в леко загрята фурна на 170 градуса, без да се отваря за около 45 минути.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK