Кожата, в която ще живее

Кожата, в която ще живее

© ShutterstockСъдържание от Bapanthen

След радостта от появата на новия живот в семейството веднага идват и тревогите около него. Много често младите родители са объркани и затрупани с въпроси, свързани с първите грижи за бебето. Наред с коликите една от най-големите трудности се оказва справянето с кожата му – тя е толкова беззащитна, че се инфектира лесно и почти неминуемо. Педиатрите са насреща, но те невинаги могат да отделят от времето си, за да обяснят подробно и да успокоят мама и татко.


Т.нар. подсичане е възпаление, придружено със силно зачервяване на кожата на бебето. Наблюдава се най-често в областта, покрита с пелени, и се причинява от механичното триене на пелената в тялото, особено когато тя е влажна и по-плътна (урината, реагираща допълнително с фекалии, дразни кожата). При по-остри възпаления може да се появят напуквания на епидермиса и дори мехури.


Подсичането е пряко следствие от нарушаване на целостта на кожната бариера. Бебешката кожа все още не може "да се защитава", защото киселинната й "мантия", която предпазва от микробни инфекции, не функционира. Освен това изолиращите й липиди са с ниски нива, тъй като липсва себум и тя не се овлажнява качествено, а структурните й елементи – колаген и еластин – не са се развили напълно.


Подсичането може да се прояви при всякакви условия, по всяко време, без видими причини. То се случва често, когато на бебето му растат зъбки; не се чувства добре или се възстановява след ваксинация; приема антибиотик – това може да наруши деликатния баланс в организма и да допринесе за възникване на възпалителни процеси; кожата му е по-чувствителна; има проблеми с коремчето; има промяна в хранителния му режим, особено по време на отбиване.


Въпреки тези независещи пряко от родителите причини самите те могат да полагат ежедневни грижи, които да предпазват бебешката кожа. Благодарение на дългогодишната си практика водещият консултант по педиатрична дерматология д-р Дейвид Атертън и неонатологичната сестра Катрин Милс са стигнали до оптималния начин как да се случи това:


- Всеки ден бебешката кожа трябва да се почиства нежно при всяка смяна на замърсената пелена с топла вода или бебешки кърпички, които не съдържат алкохол;


- Нужно е да се ползват силно абсорбиращи пелени с добро качество и при всяка смяна на пелените да се прилага продукт, който осигурява по-добра бариерна функция;


- Ефикасността на продуктите за поддържане на кожната бариера трябва да е клинично изпитана. Действието им трябва да наподобява естествената функция на кожата – трябва да формират дълготрайна бариера, за да поддържат оптимални нива на хидратация.


- Не трябва да съдържат излишни съставки, включително антисептици, консерванти и парфюм (и други потенциално дразнещи съставки), както и съставки, които са токсични или с недоказана безопасност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK