Приказка за лека нощ

Приказка за лека нощ

© ShutterstockСъдържание от Bepanthen

Подсичането се проявява при повечето бебета, особено при тези от 6 до 12 месеца – времето, в което будуването и опитите в следването на режим усилват още повече тревогите. Но няма никаква изненада в това, че бебешкото дупе се зачервява и възпалява. То е меко, гладко и много чувствително. Кожата му е по-тънка в сравнение с кожата на възрастен и е с по-високо рН, което я прави уязвима на дразнения и инфекции. Освен това бебешкото дупе прекарва по-голямата част от денонощието увито в топла, влажна пелена и в постоянен контакт с урината и изпражненията. Има два основни вида подсичане:


По-сериозен е гънковият дерматит (във формата на Y), който е с инфекциозен произход, появява се в гънките (които осигуряват добра среда за растежа на микроорганизмите) и по-късно се разпространява по изпъкналите части. Зачервяването при него се развива в гънките заедно със сълзене, често причинено от бактериална или гъбична инфекция.


Дерматит по изпъкналите части (във формата на W) е най-честият срещаният тип подсичане. Той се определя се главно от физически фактори – търкане от пелени, оклузия с изпражнения и урина. Той се локализира върху изпъкналите части на бебешкото дупе (тези, които са в пряк контакт с пелените). Грижата по време на тези епизоди на подсичане включват редовно наблюдение, добра хигиена и употреба на мехлем.


На пазара има стотици продукти, които се борят за родителското внимание, особено що се касае до козметиката за бебета. Но най-важните неща, които новите мама и татко трябва да знаят, е, че през периода от 0 до 3 години кожата на малките е много податлива на различни дразнения и е чувствителна към съдържанието на различните козметични продукти и към слънчевата светлина. Затова козметичните продукти за новородени трябва да се избират много внимателно. Препоръчително е да са без ароматизатори, оцветители, спирт и консерванти.


Сред останалите неща, които повлияват на бебешката кожа и я правят по-податлива на увреждане, са още няколко фактора:


- Използването на синтетични пелени, които, триейки се в кожата, увеличават абсорбцията на вредни вещества.


- Бебето да е по-често в легнало положение.


- Изпражненията, които съдържат многобройни дразнещи ензими.


- Урина (която може да се трансформира в амоняк – съединение, което е изключително дразнещо за кожата).


- Неправилни хигиенни навици като употреба на агресивни сапуни, антисептици, козметични продукти с ниско качество.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK