Международен фестивал за градско изкуство ще превърне Ахтопол в галерия на открито

Международен фестивал за градско изкуство ще превърне Ахтопол в галерия на открито

© 140 IDEAS / ONE FOR ALL IDEASСъдържание от 140 IDEAS / ONE FOR ALL IDEAS. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Най-мащабният фестивал за съвременна градска стенопис в България ще се проведе от 12 до 18 юни тази година в Ахтопол, под надслов We All Write. Събитието се организира от екипа млади художници "140 ИДЕИ".


Международен фестивал за градско изкуство ще превърне Ахтопол в галерия на открито

© 140 IDEAS / ONE FOR ALL IDEAS


Във фестивала ще вземат участие изявени фасадни артисти от България, Испания, Великобритания, Аржентина, които ще променят завинаги облика на града. Художниците ще изрисуват 30 големи стени на частни и обществени сгради в Ахтопол, превръщайки го в истинска галерия на открито. Организаторите от "140 ИДЕИ" се надяват по този начин да превърнат Ахтопол в целогодишна дестинация за арт туризъм на Българското Черноморие и да допринесат за развитието на региона.


Международен фестивал за градско изкуство ще превърне Ахтопол в галерия на открито

© 140 IDEAS / ONE FOR ALL IDEAS


Последните три дена, 16 - 18 юни, ще имат фестивален характер и ще бъдат белязани от множество музикални участия, интерактивни пърформанси и 3D mapping. Карта и мобилно приложение ще водят посетителите на града през различните локации - стенописи и арт зона, зона за развлечения, музикална сцена и други. Събитието е отворено за всички, които искат да почерпят от фестивалната атмосфера на града и да станат свидетели на раждането на произведения на изкуството с такъв мащаб.


Фестивалът We All Write се осъществява с подкрепата на Институт "Сервантес". Спонсори на събитието са Оргахим, Йегермайстер, ПроРеклама, Неополис и Фотопавилион.


140 IDEAS / ONE FOR ALL IDEAS
Творческият колектив на сдружение "140 идеи" има зад гърба си множество реализирани проекти, които привличат вниманието върху фасади от различни краища на България. Картините им са вдъхновяващи и магични и провокират към размисъл за дълбоката нужда да бъдем в хармония с природата. Художниците вярват, че изкуството не трябва да се ограничава от стените на галериите. То трябва да присъства в ежедневието ни и да бъде достъпно за всеки чрез градската среда. Широк обществен интерес предизвика един от последните им проекти - "Зелени калкани", в рамките на който екипът изрисува фасадите на училища в различни регионални градове. По-долу можете да разгледате някои от реализираните им проекти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK