Завръщането на маслодайната роза край Панагюрище

Работният ден на полето започва в 5 часа сутринта и продължава докато има роса и маслото е в цветовете.

© Джонатан Васен

Работният ден на полето започва в 5 часа сутринта и продължава докато има роса и маслото е в цветовете.Съдържание от EU Commission. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

С края на юни приключи и розоберът в Розова долина. Реколтата тази година е рекордно добра, каквато производителите чакат от години. А град Панагюрище предлага още един повод за радост. Малцина знаят, че от 2001 г. насам традицията по отглеждане на маслодайна роза, водеща началото си от 19 век и прекъсната след Първата световна война, е възобновена и около този български град.


За производството на килограм розово масло са нужни близо 3,5 тона розов цвят.

© Джонатан Васен

За производството на килограм розово масло са нужни близо 3,5 тона розов цвят.

Заслугата е на Веселина Ралчева, създател на малката фирма за етерични масла Ина ЕООД. През 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз, тя закупува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти. При тяхната обработка прочистването на вредителите става ръчно, което намалява продукцията с близо 30%, но пък отговаря на нарастващото търсене на био етерични масла в световен мащаб. Навременната инвестиция води до многократно увеличение на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа.


А по-същественото е, че примерът на Ина ЕООД помага на цял един град да се завърне към отглеждането на рози. Компанията разполага с 80 декара масиви, но близо 50 семейства от Панагюрище и околностите постепенно също започват да отглеждат розови насаждения. Освен това, разрасналият се малък бизнес ангажира и повече сезони работници – в разгара на кампания те надхвърлят 100 човека.


Така през 21 век с помощта на съвременните технологии и подкрепата на Европейския съюз една традиционна практика се възстановява и Панагюрище заема обратно мястото си на картата на Розовата долина.


Други истории за инвестициите на ЕС ще откриете на http://europa.eu/investeu, както и в социалните мрежи с хаштаг #investEU

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK