ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Застраховката е инвестиция

Съдържание от Алианц България

Застраховката е инвестиция

© Алианц България


Димитър има застраховка "Живот", направена преди няколко години. Спестовният елемент на застраховката беше причината той да предпочете да влага парите си в нея, вместо в банков депозит, чиято лихва пада с всяка изминала година. И въпреки това съмнението, дали може сумата да нараства по-бързо, продължава да го държи нащрек за нови по-добри възможности къде да влага своите спестявания.


Фондовата борса и международните финансови пазари са опция, която не е изключил и опитва с променлив успех. Същевременно е наясно, че застраховката има за цел да му осигури финансова защита срещу неблагоприятни събития. И въпреки това продължава да смята че парите, които влага, могат да бъдат инвестирани по-добре.


Именно инвестиция е думата, която го насочва към инвестиционните и застрахователни програми, съдържащи предимствата и на двата вида финансови инструменти. Потребителите, които мислят като Димитър стават все повече и търсят решения – едновременно лесни и достатъчно пълноценни за финансовите им потребности.


Лично за себе си Димитър намира отговор в новите за нашия пазар програми, които съчетават застрахователна защита срещу непредвидени събития с живота и професионално управление на инвестицията с потенциал за растеж. Как реално работят те?


Както и при другите застраховки клиентът плаща вноски – месечно или годишно. Разликата е, че част от сумата ще бъде инвестирана на международните финансови пазари от специално създадени инвестиционни фондове, които се управляват от големи професионални компании. За първи път у нас започна да се предлага и възможността застрахованият да посочва каква част от премията да отива за защита и каква част – да се инвестира.


Повечето програми предлагат разнообразни фондове и стратегически планове, от които може да се избира в зависимост от очакваната доходност, личния рисков апетит и крайната цел на инвестицията – спестяване на средства, подсигуряване бъдещето на децата си, успешно инвестиране на свободни средства и т.н. Ясната дефиниция на тези три елемента реално ще позволи на потребителя сам да реши коя програма отговаря на неговите изисквания.


В случая Димитър е млад и има свободни средства, затова не възразява да се спре на по-голям риск, но да запази застрахователната си защита. За него е приоритет да инвестира успешно парите си и затова избира програма, която му дава лесен и бърз достъп до международните финансови пазари, но същевременно му позволява да запази специалните защити и данъчни преференции на застраховката си "Живот".


Ако беше семеен, най-вероятно би предпочел по-ниска степен на риск в инвестицията, която ще му осигури добра възвръщаемост спрямо други подобни финансови инструменти на пазара, но в същото време ще обезпечи любимите си хора или образованието на своите деца. Така при неблагоприятно събитие с родителя например, застрахователят ще продължи да плаща вноските и в края на срока детето ще получи сумата, която семейството му е искало да осигури.


Всичко това звучи добре за Димитър, но въпреки това, той е наясно че трябва да следи спадовете и пиковете на световните финансови пазари – не експертно, но информативно, защото те оказват влияние върху ефективността на фондовете и съответно на неговата инвестиция. Добре е предварително да провери рейтинга на фондовете, които застрахователят му предлага. Morning Star е международната агенция, която е оторизирана да оценява и предоставя публична информация за представянето на фондовете по цял свят. Рейтинг 5 звезди означава най-високо ниво на сигурност но само 10% от всички фондове в световен мащаб са сред тях. В България вече има програми, които работят именно с такива пет-звездни фондове.


Какво прави тези програми толкова ефективни за инвестиция и осигуряване на бъдещето? Като начало - уникалната гъвкавост, която се предлага на притежателите на такива застраховки. Потребителят има свободата да избира нивото на защита и инвестиции, като разполага с набор от инвестиционни стратегии, в зависимост от нивото на риска, който може и иска да поеме.


Ако материята е нова за вас и се интересувате колко добра е инвестицията на тези програми, може да направите сравнение и да изчислите възможността за по-високи приходи с лесните за използване калкулатори тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK