Руско Русков с изложба от пътешествието си по Пътя на коприната

Руско Русков с изложба от пътешествието си по Пътя на коприната


Съдържание от Lenovo

Ръководителят на 3D екипа на българска компания, спечелила Оскар, Chaos Group, Руско Русков събра приятели и любители на пътешествията, за да сподели своята история за преживяванията си по Пътя на коприната. На 28-ми май Руско тръгна от България, за да премине сам с мотора си по древния път на коприната. Подготовката за пътуването продължава повече от 7 месеца и включва физическо и психическо настройване за дългото приключение. По време на нея Руско отслабва с повече от 15 килограма.

Руско Русков с изложба от пътешествието си по Пътя на коприната

Освен богатата наситеност с нови и непознати досега за него усещания, Русков се завръща у нас, изпълнен с много позитивни впечатления от източните страни. Попаднал в Иран по време на мюсюлманския празник Рамазан, Руско е принуден да живее 4 дни единствено на хляб, стафиди и вода. "Рядко съм се чувствал по-уютно някъде. Местните ме приеха като част от семейството си. Бях изненадан да установя, че Иран, обратно на нашите представи, е гостоприемна и много красива страна", споделя дизайнерът.
Руско Русков с изложба от пътешествието си по Пътя на коприната

Най-топло се оказва в Туркменистан, в областта на кратера Дарваза, неслучайно наричан "Вратата към Ада". Там Руско едва не припада от топлината, но прави и едни от най-красивите си фотографии. Ашхабад го посреща като футуристичен град с климатизирани спирки и огромни мраморни сгради от бъдещето, но само на няколко километра извън столицата на Туркменистан изглежда, че времето е спряло, а асфалтовите пътища са рядко срещан лукс. Тази държава е и една от най-трудните за посещаване, тъй като е почти невъзможно да вземете виза. Предизвикателствата с визите обаче не спират дотук. Оказва се, че повечето от тези мистични държави нямат посолства у нас, а най-близките им представителства са във Виена или Берлин и за Руско представлява истинска трудност да уреди всички документи. "До последно имаше риск да остана в капан в Турция или в Иран, защото едва там успях да изкарам някои от следващите си визи", споделя пътешественикът.
Руско Русков с изложба от пътешествието си по Пътя на коприната


Очаквано най-студено се оказва на 4655 метра надморска височина в Памир. Именно там, при изкачването на един от най-високите планински пътища, Руско подценява симптомите на височинната болест и така се оказва в плен на това състояние за повече от два дни: "Толкова ми беше лошо и заедно с острите болки в главата, очите и сърцето, просто не знаех дали ще оживея. Това бяха най-кошмарните два дни от цялото пътуване.", признава 3D артистът.


Запитан от гостите на събитието какво научи в тези 60 дни, Руско отговори: "Ако ме питате дали съм открил себе си - не съм. Открих, че много малко ни е нужно, за да сме щастливи. Срещнах десетки двойки, обиколили света на скутер, водени единствено от желанието да пътуват. Тръгнах сам, защото исках да се слея с местните, да ги опозная, да се потопя в тяхната култура и начин на живот. Мисля, че успях. Срещнах толкова много положителни, любезни и мили хора, които ме подслониха в домовете си и споделиха с мен храната си - това за мен е най-ценният спомен. Не красивите гледки, не градските забележителности, не паметниците правят пътуванията вълшебни, а хората, които срещаме по пътя си."


След завръщането си в България на Руско му отнема седмици, за да се адаптира обратно към своето ежедневие. "Мечтаем твърде много, а действаме твърде малко. А трябва да бъде обратното.", категоричен е 31-годишният авантюрист.


Фотоизложбата "По пътя на коприната" ще продължи до средата на октомври в "Клуб на пътешественика".ThinkPad по Пътя на коприната
За своето екстремно приключение Руско се нуждае от машина, която може да издържи на изключително тежките условия по пътя. По време на своята подготовка и след детайлно проучване той се спира на Thinkpad X270 - надежден, здрав и преминал редица военни стандарти за издръжливост. Научете повече за серията ThinkPad на Lenovo тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK