Пловдив събра елита на фирми, държавни институции и граждани на Първата национална конференция за индустриални имоти – БГСКЛАД 2017 г.

Пловдив събра елита на фирми, държавни институции и граждани на Първата национална конференция за индустриални имоти – БГСКЛАД 2017 г.

© БГСКЛАДСъдържание от БГСКЛАД. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 18 октомври 2017г. гр. Пловдив беше домакин на най-значимото по рода си събитие в сферата на индустриалните имоти, а именно конференцията на платформата БГСКЛАД. Фирми, бизнесмени, държавни институции, застрахователни дружества, консултанти, брокери и много други значими фигури в сферата на индустриалните имоти се срещнаха за да обсъдят тенденциите в развитието на пазара на индустриални имоти у нас през последната година.


Събитието бе открито лично от Зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. В своето експозе той изтъкна, че за постигането на високи резултати и устойчив ръст в икономиката правителството се стреми непрекъснато да подобрява бизнес средата в страната, както и това, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа.


Малко след това, директора на Българска агенция за инвестиции г-н Стамен Янев изнесе официално приветствие за гостите на конференцията и взе участие в Първи панел на дискусията с ексклузивна информация за сектор Логистика, Г-н Янев изтъкна, че мястото, което организаторите БГСКЛАД и Индустриални имоти бяха избрали за това събитие е правилно, защото гр. Пловдив съвсем сериозно може да претендира за индустриална столица не само на България, но и на Балканския полуостров.


Преди началото на първи панел, г-н Симеон Митев поздрави гостите и участниците в събитието с встъпителна реч и благодари лично на всички спонсори, лектори, партньори, гости за участието в събитието, както и на любезните домакини от Международен технически панаир, гр. Пловдив.


Основен акцент в речта на г-н Митев бе развитието на платформата БГСКЛАД до момента и как във времето се е превърнала в платформа №1 за индустриални имоти у нас. Според него основна заслуга зад успеха на БГСКЛАД стоят добрия маркетинг, проучвания и анализ на пазара, както и стремежа да се отговаря на конкретното търсене на клиента в дадения момент.


Лектори и спонсори на събитието бяха фирми и сдружения от индустриалния бранш, като Сиенит Холдинг АД, Галакси Инвестмънт Груп, Стамп ЛТД, Евромаркет и др.


Почетен гост в конференцията беше и самия г-н Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в гр. Пловдив.
Специално участие в първи панел на конференцията взеха г-жа Антоанета Барес – изпълнителен директор на Национална компания Индустриални зони, която представи проектите на компанията. По късно г-н Никола Зикатанов от Асоциация на индустриален капитал в България представи дейността на асоциацията и запозна аудиторията с интересни факти от дейността й. Трета в първи панел бе г-жа Ирена Перфанова - председател на Национално сдружение за недвижими имоти, която изтъкна, че индустриалния и логистичен пазар е важен за сдружението не само за самия пазар, но и за приноса, който той доставя за развитието на териториите.


Малко по-късно арх. Станиславов от Аутомотив Клъстер България запозна аудиторията с това, как се развива автомобилната индустрия днес, какви са идеите и проектите върху които се работи в момента и изнесе факти от изследване, което съвсем скоро той каза, че ще бъде обнародвано.


Последен в първи панел беше госта от Русия г-н Евгени Нумеров – генерален директор на Skladman USG., който не само запозна аудиторията с интересни факти за пазара в Русия, но и даде ценни съвети за това, какво трябва да променим тук за да върви пазара на индустриални имоти с по-бързи темпове.


Многообразието от лектори, от различни сфери на индустрията в първи панел доведе до сериозен старт на дискусията. Организаторите БГСКЛАД и Индустриални имоти се бяха постарали да съберат хора от различни сектори в бранша, които изложиха интересни факти за развитието на пазара на индустриални имоти.
Във втори панел на дискусията взеха участие фирми и професионалисти, които се занимават пряко с реализацията на индустриални проекти. Първи беше г-н Александър Георгиев – директор на Адвъртайз БГ, която фирма е лидер в интерент-маркетинга у нас и с чието съдействие вече няколко години БГСКЛАД работи успешно. По-късно инж. Васил Цаков от БГ Проджект – фирма за управление на строителни проекти запозна аудиторията с дейността на организацията и говори за предизвикателствата пред които се изправя тя, предвид сложността и обема на проектите.


Трети в този панел се изказа г-жа Гена Събева от Събеви груп, която е водеща консултантска фирма у нас. Г-жа Събева изтъкна, че първото и основно нещо, което една организация с инвестиционно намерение трябва да направи е да се обърне именно към консултантска фирма, което ще спести време, усилия и ще даде особено важни насоки без които един инвестиционен проект няма да бъде успешен.


Арх. Дечев от SGI беше четвъртия лектор в панела на професионалистите с пряка реализация на проекти, който представи дейността на компанията, а след него се изказа и г-н Никола Станчев от Евромаркет, който завърши панела с информация затова, как действа технически един склад след като той бъде построен.
В трети панел регионалните представители на БГСКЛАД за градовете Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Велико Търново направиха обстоен анализ за развитието на пазара за индустриални имоти за всеки един от градовете, които представляват.


В началото на този панел собственикът на платформата г-н Митев, накратко разказа за пазара в гр. София, а след него г-н Атанас Ласков, регионален представител на БГСКЛАД за гр. Пловдив, съорганизатор на събитието и собственик на Агенция Индустриални имоти представи състоянието в гр. Пловдив. Г-н Митев сподели факта, че именно с регионалния представител на БГСКЛАД за гр. Пловдив - г-н Ласков е реализирал най-голямата сделка в столицата за 2017 г., за 8 000кв.м.


След това г-н Ласков продължи панела с представяне на дейността на Агенция Индустриални имоти и сътрудничество й с платформата БГСКЛАД, като акцентира, че за последните 12 месеца се наблюдава скок в продажбите на индустриални имоти в гр. Пловдив и региона. За сделките с наеми той каза, че са много на брой, но малки като обем. Най търсени в гр. Пловдив са складове от 100-150 кв.м. до 300 кв.м.


Трети в тази дискусия беше регионалния представител на БГСКЛАД за гр. Варна, г-н Тони Янев. Той направи обстоен анализ на пазара на складови площи за гр. Варна, като в презентацията си каза, че свободните за усвояване промишлени площи са основно в посока "Запад". За последната година наемните нива на складови площи се запазват в утвърдения диапазон от 2 до 4 евро на кв.м. и има повишено търсене на новопостроени складови площи.


Не по този начин седят нещата в гр. Русе, според регионалния представител на БГСКЛАД - Григор Недев. Той изтъкна, че в повечето зони там складовете са от социалистически тип строителство, но че апетитна за инвеститорите ще е новостроящата се магистрала Дунав мост 3, която ще е на 3 км. от Дунав мост. Наемните нива в този град са от 1,5 до 2,5 евро на кв.м.


Огнян Георгиев, представител на БГСКЛАД за гр. Стара Загора и управител на фирма Дедов имоти разказа накратко за дейността на агенцията, която представлява и изтъкна, че освен като посредническа агенция тя работи и, като консултантска и инвеститорска компания. Според г-н Георгиев гр. Стара Загора е бил и продължава да бъде апетитен и притегателен център на инвеститорите заради локацията си.


Последен в този панел се изказа г-н Любомир Филипов, който е регионален представител на БГСКЛАД за гр. Велико Търново и управител на фирма "Адрес" в гр. Велико Търново. В презентацията си той изтъкна, че основен проблем за града е липсата на инвеститори, заради това че града не е типична индустриална зона на България., но че като посредническа фирма с доказана репутация фирма "Адрес" заема важно място в бизнеса.
В последния панел гостите и участниците в конференцията получиха ексклузивна информация за пазара на индустриални имоти за градовете София и Пловдив, с участието на най-вече на фирми и спонсори на събитието на които г-н Митев отново благодари за подкрепата.


Първи в този панел взе участие г-жа Мирослава Александрова от Глориент Инвестмънт Груп, която представи проекта на компанията – логистичен парк East Ring, който се намира в непосредствена близост до гр. София. Г-жа Александрова каза, че разположения между двете входно-изходни магистрали Хемус E79/A2 (Солун-София-Варна/Видин) и Тракия E80/A1 (Европа – София – Бургас/Истанбул) логистичен парк е с площ над 220 хил. кв м., с потенциал за изграждане на повече от 90 хил. кв. м. промишлени и складови халета и разказа докъде е стигнал проекта към момента и как функционира той.


След нея г-н Алекс Гебов от Паладин Пропърти Дивелопмнътс разказа накратко за индустриален парк София-Изток, който е пряк конкурент на проекта East Ring. Индустриален Парк София Изток е мащабен индустриален и логистичен комплекс разположен в източните покрайнини на София в непосредствена близост до основни национални и международни транспортни коридори и който въпреки всички трудности във времето сега се развива успешно. До края на година се очаква да се пусне в експлоатация втора голяма сграда от проекта с площ от 10 000кв.м.


Специално участие в последния панел взе и г-н Тодор Кавръков от Търговски център Европа. Г-н Кавръков представи накратко ТЦЕ, като изтъкна, че основното преимущество на този проект е неговата локация или това, че той се намира в зоната на Аерогарата, която е и с най-много перспективи. Последната от шестнайсетте до момента сгради на ТЦЕ, които са основно складове, магазини и шоуруми последната е пусната в експлоатация миналата година.


Спонсорите и фирмите от гр. Пловдив в лицето на Емил Янков от Сиенит Холдинг АД и Стефан Карпузов от Галакси Инвестмънт Груп представиха съответно проектите си Тракия Икономическа зона и Индустриален парк Марково, които са водещи за гр. Пловдив.


Г-н Янков каза, Тракия икономическа зона е пример за публично частно партньорство на територията на област Пловдив и подчерта, че зоната е от изключително значение за развитието на индустриалния бизнес в България, имайки предвид, че ТИЗ се простира на обща площ от 10 700 000 кв.м, от които 3 250 000 кв.м са вече застроени. В изложението си г-н Янков разказа за предизвикателствата в управлението на този проект, които срещат инвеститорите и предприемачите.


Последния в конференцията, но не и по важност се изказа инвестиционния мениджър на Галакси Инвестмънт Груп г-н Стефан Карпузов, като представи накратко компанията, която ръководи, както новостите в проекта Индустриален парк Марково.


Той заяви, че Галакси Инвестмънт Груп е водеща в индустиралния бизнес фирма, не само за гр. Пловдив, но и за цяла България предвид мащабните проекти с които тя се занимава и в частност проекта Индустриален парк Марково.


Четвъртия панел на конференцията породи много въпроси, отговори и интересна дискусия в залата на събитието, защото именно участниците в този панел бяха ключови фигури, като спонсори и професионалистите от бранша, които ръководят най-мащабните проекти в индустрията в момента.


Събитието на БГСКЛАД остави траен отпечатък в бизнес-индустрията за трети пореден път, като събра на едно място водещи фигури от бизнеса, държавни институции и обикновени граждани.
Организаторите БГСКЛАД и Индустриални имоти гр. Пловдив предпочетоха и този път то да е безплатно за всички желаещи да си включат в дискусията, защото смятат, че подобни прояви не трябва просто да заявяват проблеми, но и да търсят съвместни отговори и решения.


Конференцията бе отразена от водещи медии у нас, като Софийски имоти, списание Логистика, Пловдив онлайн, 1 kam 1, ТВ Планета, BEPnews и IndustryInfo., а входа за всички гости беше безплатен, което според организаторите е прецедент за подобни събития и прояви.


Стратегически партньори на събитието бяха НСНИ – Национално сдружение на недвижими имоти, БГФМА - Българската Фасилити Мениджмънт Асоциация, Българска агенция за инвестиции и Адвъртайз БГ - водеща интернет/маркетинг агенция с която БГСКЛАД работи съвместно и успешно вече няколко години.


Изминалото събитие остави трайни следи в бизнес средите не само заради интересните гости, лектори, спонсори и участници, но заслуга затова имаха и модераторите г-н Иван Велков и г-н Александър Пелев, които с доказания си опит на професионалисти и водещи успяха да раздвижат аудиторията и да допринесат за успеха на дискусиите.
Собственика на БГСКЛАД г-н Симеон Митев изтъкна, че е изключително доволен от провелото се събитие и обеща, че то ще продължи да бъде традиция и занапред, като следващата проява ще бъде най-вероятно в гр. София, където отново професионалистите от бранша ще се срещнат за да обсъдят тенденциите в един от най-важните отрасли на българската икономика.


След събитието всички гости, участници, спонсори и лектори бяха поканени лично от г-н Митев на "Чаша Вино" в неформална обстановка във фоайето на панаирната палата, което бе чудесен завършек на конференцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK