"БалБок" : Премахване на опасни отпадъци в България

Избори 2022

Съдържание от Европейска комисия

"БалБок" : Премахване на опасни отпадъци в България

© Европейска комисия


През 90-те години на миналия век в България много заводи, компании и земеделски стопанства не изхвърлят отпадъците си правилно, оставяйки след себе си купища неизвестни и често опасни химикали. С помощта на Enterprise Europe Network, най-голямата в света мрежа за малки и средни предприятия (МСП) с международни амбиции, д-р Лилия Желязкова и нейната компания "БалБок Инженеринг" се заемат със задачата да премахнат тази заплаха за околната среда с помощта на иновативна мобилна лаборатория.


През 1988 г. д-р Лилия Желязкова разработва технология за обезвреждане на радиоактивните отпадъци на единствената българска атомна електроцентрала. Тази нейна идея предопределя решението ѝ да основе компанията "БалБок Инженеринг" АД, която през последните 20 години помага за почистването на опасни отпадъци из цяла България. През 2014 г. тя решава да разшири обхвата на предлаганите от "БалБок" услуги, заемайки се с решаването на един от най-сериозните екологични проблеми на Балканите.


"Управлението на неизвестни опасни отпадъци е много сложен процес", казва д-р Желязкова. "Преди да пристъпим към съответния вид третиране на отпадъците, първо трябва да ги идентифицираме, да определим техния произход и състав."


Безрезервна подкрепа


Неизвестните опасни отпадъци могат да бъдат токсични, възпламеними, корозивни, заразни и дори канцерогенни. "БалБок" разработва цялостно решение за почистване на подобни опасни вещества, като създава мобилна и централна лаборатория, позволяващи вземане на проби и идентифициране на отпадъци с неизвестен произход. Въпреки амбициозния план да се заеме с толкова сериозен проблем, компанията се нуждае от консултиране. Именно поради това тя се обръща за помощ към ARC Consulting ― българска организация, членуваща в Enterprise Europe Network.


С помощта на ARC Consulting "БалБок" успява да предприеме действия и мерки, които да направят проекта за управление на отпадъците по-ефективен. Така ARC Consulting и "БалБок" създават иновативна стратегия, идентифицирайки нови услуги, които да бъдат предложени на пазара, и възприемайки набор от индикатори за измерване на иновативността на компанията.


След това ARC Consulting помага на "БалБок" да премине през процеса на кандидатстване по програмата "Иновации в зелена индустрия" за България, част от Норвежкия финансов механизъм за периода 2009-2014 г., в резултат на което "БалБок" получава подпомагане в размер на повече от 370 000 евро.


"Това, което "БалБок" предложи с този проект, беше съвсем ново не само за компанията, но също така и за страната и Балканите", казва Даниела Чонкова, програмен координатор на ARC Consulting и координатор на EEN в България. Очаква се проектът да доведе до оптимизиране на дейността на компанията и до намаляване на цената на предлаганите от нея услуги, което от своя страна ще доведе до увеличаване на пазарния ѝ потенциал."


Създаване на работни места


"Сега можем да достигнем до повече хора и да променим отношението им към отпадъците", споделя д-р Желязкова. "Това не се отнася само за бизнеса, но и за училищата и домакинствата."


Сътрудничеството между "ARC Consulting" и "БалБок" доведе до откриването на нови работни места за химици и специално обучени шофьори, а в близко бъдеще се очаква да бъдат назначени още хора, тъй като бизнесът с почистване на опасни отпадъци с неизвестен произход се разраства.


"БалБок" : Премахване на опасни отпадъци в България

© Европейска комисия


Повече за Enterprise Europe Network


МСП са изключително важни за растежа на европейската икономика. В рамките на тазгодишната кампания EU Open for Business ГД "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" (ГД "РАСТЕЖ") на Европейската комисия с подкрепата на Enterprise Europe Network насочват вниманието към близо 2 милиона МСП в Словения, Чехия, Литва, Естония и България.
Enterprise Europe Network е най-голямата в света мрежа за подпомагане на малки и средни предприятия с международни амбиции. 600-те местни организации, членуващи в нея, осигуряват консултации, сътрудничество и иновативни услуги с цел да помогнат на малките компании да разгърнат потенциала си в чужбина.


"Проблемът с тези отпадъци, натрупани в периода на промените след 1989 г., не е характерен само за България, но и за други страни от Източна Европа", казва д-р Желязкова. "Осъществяването на проекта ще даде възможност на много нови компании най-сетне да решат дълго отлагания проблем с отпадъците си."


Д-р Ралица Ангелова, изпълнителен директор на "БалБок", добавя: "Чрез този мощен нов инструмент науката навлиза още по-осезаемо в практическата ни работа и ни позволява да продължим да търсим ефективни решения за бизнеса и околната среда."

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK