Стартира мащабен проект на УНСС, който ще изследва тютюневата контрабанда и свързаните с нея престъпления

Стартира мащабен проект на УНСС, който ще изследва тютюневата контрабанда и свързаните с нея престъпления

© УНСССъдържание от УНСС. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 1 август 2017г. стартира проектът на УНСС "Идентифициране на риска от контрабанда и фалшифициране (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)".


Проектът ще окаже въздействие върху страните по Балканския път за трафик от Турция към Западна Европа с фокус към приемащите държави като Франция, Великобритания, Германия и Италия. България ще бъде основен акцент в изследването, заради ключовото си географско положение, тъй като може да бъде решаващ фактор за намаляването на нивото незаконна търговия в изследвания регион. За да се повиши осведомеността по проблема и да се изяснят връзките с други престъпления, проектът ще цели определянето на начина на действие и откриване на пространствено-времевите зависимости в незаконната търговия и свързаните престъпления. Освен това ще бъдат идентифицирани съществуващите пропуски и недостатъци на действащото национално и европейско законодателство в изследвания регион, като ще бъдат предложени промени и поправки в него.
Проектът ще допринесе за по-доброто разбиране на проблема с незаконната търговия с тютюневи изделия и свързаните с нея престъпления, както и ключовите подкрепящи фактори и процеси. Изясняването на въздействието на тези дейности върху социално-икономическата обстановка на проучвания регион ще осигури солидна основа за подобряване на контрабандата и борбата с фалшифицирането. Прилагането на методологията за идентифициране на риска ще се съсредоточи върху противодействието на контрабандата и фалшифицирането на най-уязвимите места, като по този начин се спести време и усилия.


Екипът, участващ в изпълнението на проекта включва 20 специалисти в различни области като управление на риска, анализ на бизнес процесите, географски информационни системи, пространствено-времеви анализи, клъстъри, както и експерти в областта на правния анализ и комуникациите. Ръководителят на проекта проф. Димитър Димитров е декан на факултет "Икономика на инфраструктурата" и ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" в УНСС. Той има опит в над 50 изследователски проекти, от които 16 са международни, член е на военната структура и оръжейна производствена мрежа SIPRI и Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност. Професорът има над 100 материала, като много от тях са публикувани в Холандия, Великобритания, САЩ и Германия.


Изпълнението на проекта ще бъде с продължителност 24 месеца и трябва да бъде приключено на 31 юли 2019 г.


Проектът се финансира от PMI IMPACT, глобална инициатива на Филип Морис Интернешънъл за подкрепа на проекти срещу незаконната търговия и свързаните с нея престъпления. Проектът на Университета за национално и световно стопанство е един от 32-те избрани проекта от повече от 200 проектни предложения от целия свят в първия кръг финансиране на инициативата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK