Основите на щастието: Историите на четири къщи

Основите на щастието: Историите на четири къщи


Съдържание от Дневник

Често пъти се оплакваме, че страдаме от недостиг на енергия, особено през студените месеци, когато природата ограничава естествено притока на светлина. Tова чувство може да се задълбочи, ако се придържаме към закостенелите разбирания в архитектурата и остарелите технологии в строителството, пряко свързани с помещенията, в които минава основна част от живота ни. Съвременните решения за дома дават отлични решения за здравето и психиката ни - те са ефективни за ползване и поддръжка и подсигуряват здравословен вътрешен климат, предоставяйки изобилие на така ценната и даваща жизнена енергия слънчева светлина.


Представяме ви историята на построяването на четири къщи, които са се възползвали максимално от всичко това. За още проекти от България и света вижте тук.


История за построяването на една къща с много светлина, гр. Банкя


Основите на щастието: Историите на четири къщи

Стефан е успял да осъществи една от мечтите си. Построил е къща за своето семейство, в която се чувства независим, спокоен и свободен. Неговият дом се намира в имот, наследен от дядо му във вилната зона на гр. Банкя.


От етапа на проектиране, до самия строеж на дома са прилагани идеи, повлияни от съвременните тенденции в изграждането на семейни къщи – жилищното пространство е оптимално разпределено, има свободен достъп на много въздух, светлина и слънце, което предполага здравословен вътрешен климат, а обзавеждането е практично. Макар къщата да изглежда компактна отвън, тя е достатъчно голяма, за да побере 4-членно семейство, както и приятели и роднини, които гостуват. Всеки от етажите има обща площ от около 65 кв.м.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Тъй като за Стефан свободата е тясно свързана със светлината, висотата и простора, той проектира и построява семейната къща във форма наподобяваща планина. Стръмните склонове на покрива се събират в остър връх, а приземният етаж е покрит и загубен в зеленина, съвсем като в гора. Както на върха на планината, така и тук, човек вижда повече небе, отколкото земя – ефект постигнат от множеството покривни прозорци.


Стръмният двускатен покрив, който заема близо 2/3 от къщата не е случайно подбран. Наклонът помага водата от дъжда и снега да се оттича лесно и предпазва вътрешността на постройката суха, а петте покривни прозореца позволяват на слънцето да влиза по-лесно и по-навътре в помещенията и така подпокривното пространство става обитаемо и се използва максимално ползотворно.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


"Слънцето действа благотворно на атмосферата в дома. Един слънчев сноп минава ден след ден, като метла, от единия до другия край на къщата и това позволява да се намалят негативните мисли и настроения. Имаме повече енергия и всички сме щастливи, а и бизнесът върви по-добре, когато има слънце", споделя Стефан. Той се занимава с търговска дейност и притежава малък бизнес, а семейството му има още една причина да се обвърже тясно с модерните архитектурни решения – една от двете му дъщери иска да следва архитектура. Според нея, архитектурата в голяма степен е изкуство, с което предметите се потапят в светлина.


Основите на щастието: Историите на четири къщи

Строежът е реализиран без помощта на заем и продължава почти четири години, като е завършен окончателно през 2014 г. Парцелът е с надморска височина около 860 метра. Полегатият терен не е проблем за конструкцията – приземният етаж е вкопан на 4 метра дълбочина и сградата има на практика три основни нива. Погледнат отвън, домът наистина е постигнал идеята на собственика да се впише в околната среда по ненатрапчив начин и да се слива с природата.


Въпреки голямото пространство, отоплението не е скъпо - в цялата постройка е заложена качествена топлоизолация - 10 см. на стените и 20 см. на покрива. Поддръжката на този обширен дом е също изключително лесна, а приятното обзавеждане и изобилието на слънчеви лъчи допринасят допълнително за топлината, уютната атмосфера и спокойствието в живота на семейството.


Да заживееш "на чисто" в покрайнините на града, еднофамилна къща в полите на Пирин


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Пословичната красота на Пирин и привлекателната му сила довеждат семейство Мирянови до решението да напуснат апартамента си в центъра на Гоце Делчев и да построят дома на своето бъдеще близо до планината.


Фантастичната гледка, чистият въздух, слизащ от планината в незастроената крайградска част в комбинация с чувството за свобода и уединение с природата са само част от предимствата, които собственикът на новопостроената къща - Дачо Мирянов, изтъква за новото си жилище.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


"До момента сме живели в малък апартамент и ни липсваше простор", разказва той. Когато се роди дъщеря ни се замислихме как искаме да я отгледаме и взехме решение да построим вила, където да може да прекарва летата. Започнах да оглеждам парцели наоколо, но най-много ми допадна този, който се намира най-близко до планината и на метри от открития минерален басейн в гората, който е истинско богатство за жителите на Гоце Делчев.", разказва собственикът.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Той и неговата съпруга предпочели да построят къща по техен вкус, а не да преустрояват вече реализирана. Новият им дом представлява сглобяема дървена - нещо, което не е много познато за нашите географски ширини. "Методът на строене и постоянният контрол, който имах, ми позволи да я изградя, така както искам, а самият строеж премина много бързо. Използвахме по-малко натоварения за строене зимен период и след три месеца вече имахме ново жилище, отговарящо на всички съвременни стандарти за енергийна ефективност.", обяснява Дачо.


Тук те имат повече открити пространства, неограничени от стени и врати помещения и така са организирали таванската част, която е изцяло обитаема, просторна и няма никакви ограждения, че да могат да усетят максимално комфорта от широтата.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Къщата е изпълнена с екологични материали, основен от които е дървото, а благодарение на комбинацията от различни възобновяеми източници са гарантирани икономията от електричество и разходите за отопление. Например, камината на дърва, която освен че се вписва много приятно в интериора и внася чувство за семеен уют, е съществен източник на енергия през зимата. Тя е свързана със серпентина към радиаторите в цялата къща и по този начин затопля помещенията и поддържа постоянна температура през студените месеци, включително загрява водата в бойлерите. Аналогично, за по-топлите слънчеви месеци семейството е инсталирало слънчеви колектори на покрива.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Къщата е на две нива с голям външен двор, с жива ограда и детски кът за игра. Зад нея Мирянови имат лятна кухня с навес и барбекю. На първия етаж са разположени всекидневна с широка американска кухня, детска стая, баня и санитарно помещение. Всекидневната е свързана с допълнителна постройка, която построяват тази година с идеята да я използват като зимна градина. "Вторият етаж превърнахме изцяло в място за отдих. Пространството е отворено, нямахме желание да го разделяме със стени. Това е тази част от къщата, за която винаги съм си мечтал. Там се отпускам с любимите си книги, свиря на китара или просто оставам насаме с мислите си, излегнат на спалнята, съзерцавайки небето през прозореца над мен.", обяснява Дачо.


Нов живот за старата къща на село, Искърско дефиле


Основите на щастието: Историите на четири къщи

Една емоционална връзка ни доказва как в името на семейството и роднините може да преобразим едно почти забравено с годините помещение в съвременно и комфортно място за почивка, само с малко обич, ентусиазъм и семейна подкрепа.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Собствениците на този дом реновират старата и прихлупена къща и я превръщат в идеалното място за отдих през свободните си уикенди. Правят го главно заради детето си, за да израсне сред природата и чистия въздух, далеч от шума и мърсотията на града. Обновената постройка се намира в района на Искърското дефиле, в близост до борова гора. Къщата не е голяма – квадратурата й е около 40 кв.м. Истинското съкровище е обширният й двор от 400 кв.м., изцяло засаден с райграс. Семейството ни разказва, че местоположението му дава усещане, че живеят край морския бряг, защото през деня слънцето напича силно и огрява всичко, а вечерта е свежа и прохладна.


Премахването на неизползваемото пространство под покрива и вграждането на покривни прозорци позволява постигането на по-голям простор вътре в къщата. Високият над 3 метра таван се извисява внушително над всеки прекрачил прага на тази, на пръв поглед, малка къща.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Обзавеждането е олекотено и практично. Стремежът е бил да се вложат минимални средства и да се постигне приятна обстановка, съчетана със съвременни удобства. В постройката са вложени качествени материали, които дългосрочно ще оказват положителен ефект – изолация, керемиди, подпокривни прозорци. За допълнителния уют в къщата допринася и зимният аксесоар – камината. Тя и дебелата изолация спомагат за поддържането на комфортна топлина през зимния сезон. Постигнат е баланс между вложените средства и постигнатия резултат.


Тук цялото семейство се радва на времето прекарано в малката къща извън града и използва всеки свободен ден, за да се полюбува на чистия въздух и хубавата природа. Детето тича на воля на поляната пред къщата, а родителите са спокойни и доволни, че му подсигуряват здравословна среда да расте щастливо.


Изобилието от естествена светлина за по-здравословна среда в покрайнините на градa, до гр. Перник


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Множество проучвания доказват, че дневната светлина влияе благоприятно върху здравето, работоспособността, ефективността на обучение на децата и като цяло - на качеството на живот на хората. Вентилацията е друг важен фактор за наличието на здравословен вътрешен климат и оптимален комфорт в закритите помещения. В един свят с нарастващи здравни проблеми и бум на алергиите, осигуряването на благоприятен вътрешен климат е от главните изисквания при планирането на една къща, наред с нейното местоположение и енергийна ефективност.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Тези съображения, както и желанието да живеят колкото се може по-близо до природата, карат едно българско семейство да построи новия си дом в покрайнините на града. Решението, което взимат, е продиктувано от желанието им да променят изцяло начина си на живот, за да бъде той по-здравословен. "За да сме близо до природата, нямаше как да живеем в града и затова решихме, вместо да ползваме малката лятна вила, да се преместим изцяло на село като си построим по-голяма къща, подходяща за живеене. Направихме проект и за девет месеца издигнахме къща за цялото ни 6-членно семейство – ние, две момичета и две момчета.", споделя собственичката на имота, в който първоначално е имало само сглобяема вила, предназначена за почивка през уикендите.


Къщата е разположена в хълмиста местност в близост до гр. Перник. Двуетажната постройка има планировка, типична за семеен дом - най-долу, в мазето, има механа, а първият етаж представлява изцяло отворено помещение, в което има дневна и кухня. На втория етаж са спалните и сервизните помещения.


Домът изцяло носи атмосферата на извънградска къща – улуците и керемидите са състарени, външната облицовка е от камък и това създава неповторимо усещане за уют. В същото време, постройката е изградена с изцяло нови технологии и материали и отговаря напълно на съвременните изисквания.
За да подсигури най-добрите условия на децата, когато учат, играят и почиват, семейството решава да направи таванския етаж на новата си къща възможно най-светъл и проветрен. За целта, на многоскатния покрив са монтирани шест покривни прозореца. От тях не само струи изобилна светлина, но се осигурява и вентилация. Естествена дневна светлина е от полза за здравето и качеството на живот на хората и се отразява добре и на бюджета им – нуждата от по-малко изкуствено осветление спестява от разходите за електричество.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Всичко това е в унисон със стремежа на собствениците да живеят по-близо до природата и да намалят своят отпечатък върху нея. Те произвеждат сами голяма част от нужните им зеленчуци и плодове. Отглеждат и пернати животни. "Цялата идея на всичко тук е, че го правим с много любов, а не по задължение. Отглеждаме си расови кокошки, ходим на изложения из Европа. Отглеждаме пуйки, чието месо е едно от най-здравословните." – споделя домакинята. Тя сама се захваща с вътрешния интериор на дома си. Естествените материали преобладават, което подкрепя цялостната концепция за къщата и създава неповторим уют.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


Основното отопление и енергията в къщата се осигуряват от соларна система. Домът е оборудван и с термо-помпа фреон-вода, както и с електрическо котле, което се ползва само при най-студените зимни дни от годината. Монтирано е водно подово отопление, свързано със соларната система. Сухата камина създава допълнителен уют в дома на семейството. Къщата е от модулен тип и е изключително икономична. Изолацията е само от естествени материали и е няколко пласта – овча вълна, конопена вата, дървесни частици и целулоза.


Основите на щастието: Историите на четири къщи


"Един от любимите ми моменти през деня е когато се събираме лятото, тук на верандата, за вечеря и чуем чановете на слизащите от баира овце. Настръхвам само като говоря за това – наистина е магическо. Идеята е, не просто да имаш къща, а къде и каква е къщата.", завършва собственичката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK