"Водата: Рефлексии" - театрална разходка

"Водата: Рефлексии" - театрална разходка


Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Между 5-ти и 15-ти март 2018 г. в Нов български университет ще работи проектът "Водата: Рефлексии" – театрална разходка. За оживяване на представите за водата, в нейната абсолютна необхватност, ще се погрижат вече познатите на българската театрална публика Катрин Портър и Бари Роуел (артистични директори на "Peculiar Works Project" Ню Йорк). За да допринесе за проекта, за първи път в България ще дойде драматургът Тим Кюсак (Askew productions). Инициативата, ръководена от американския екип и доц. Възкресия Вихърова (режисьор и директор на Университетски театър НБУ), събира млади театрали, които ще пресъздадат рефлексиите на водата с участието на публиката и нейното движение в пространството. Публичното представяне на резултатите ще бъде на 15-ти март 2018 18:30 ч.


"Водата: Рефлексии" - театрална разходка

© Фондация Арт офис


Проектът е вдъхновен от историята и настоящата съдба на минералната баня в Овча Купел. Зад руините на сградата застават метафорите за отминаващото време, движението на водата, изоставените пространства, мечти и планове, както и общественото отношение към историята и традицията. Всеки зрител, преминаващ по пътя на водата и нейните рефлексии, ще добави и своя собствен отпечатък с движение сред театралните отражения.


"Водата: Рефлексии" - театрална разходка

© Фондация Арт офис


Театралната площадка ще бъде самият Нов български университет, с неговите познати и непознати зали, коридори, мазета и дворове. В театралната разходката пътеводители ще бъдат 9 разказа - рефлексии на българските артисти: Благой Бойчев, Георги Маглов , Дария Митушева, Ивелина Стоянова, Калина Терзийска, Констанца Гецова, Красимира Дуковска, София Линардис и Мирослава Захова.


"Водата: Рефлексии" - театрална разходка

© Фондация Арт офис


Движението е "форма на съществуване на материята, която е в непрекъснат процес на развитие". Философията на развитие на българо-американската колаборация в областта на променадния театър започва на Международния театрален фестивал Варненско лято 2014 с "Представи за Америка" - театрална разходка из американския авангард, като се пренася и адаптира в Нов български университет през 2016-та, за да се превърне две години по-късно във "Водата: Рефлексии" 2018. През март екипът подготвя третата у нас театрална разходка, като се фокусира над отражения на водата и завихрянето на нови пътешественици.


Зрителят е поканен към движение сред рефлексиите на театралната молекула на H2O на 15-и март от 18:30ч. в Нов Български Университет. Специално за представянето ще бъде осигурен транспорт от центъра на София (Национален стадион "Васил Левски") до НБУ.


"Водата: Рефлексии" - театрална разходка

© Фондация Арт офис


За повече информация и движение, не само по повърхността на водата, следете във Facebook събитието: Театрална Разходка - "Водата: Рефлексии"


Проектът е резултат от дългосрочната съвместна работа на Нов български университет, Фондация "Арт офис", ACT Асоциация за свободен театър, DRAMA LEAGUE OF NEW YORK и PECULIAR WORKS PROJECT (New York) с подкрепата на Фондация Америка за България и ЦФСР и Фонд Програми на Базов факултет на Нов Български университет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK