Измами, извършени от потребителите, корупция и кибер престъпления са най-разпространените икономически престъпления в България

Това показват резултатите от Глобалното проучване на икономическата престъпност на PwC за 2018 г.

Ренета Мамасян, Мениджър Форензик услуги в PwC България

© PwC България

Ренета Мамасян, Мениджър Форензик услуги в PwC БългарияСтатията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Измами, извършени от потребителите (45%), корупция и подкупи (40%) и кибер престъпления (30%) са най-често срещаните икономически престъпления в България. Присвояването на активи отстъпва от челната позиция, като заема четвърто място с 25%. Това сочат резултатите от тазгодишното издание на Глобалното проучване на икономическата престъпност на PwC. Днес експерти от консултантската компания представиха акцентите от допитването на официално събитие под мотото "Какво остава скрито в сенките?". На събитието присъства и Пер Съндби, Ръководител, Форензик услуги за Югоизточна Европа в PwC, който внесе регионална перспектива по темата.


Данните от проучването показват, че 31% от българските участници са били обект на едно или няколко икономически престъпления през последните две години. Резултатът е по-нисък както от глобалните нива (49%) и тези за Югоизточна Европа (39%), така и от данните за страната за 2016 г. (38%). Според експертите броят на докладваните случаи на измами в страната е повлиян от високия относителен дял (25%) на отговорилите "не знам" на въпроса: "Била ли е Вашата организация обект на икономическо престъпление през последните две години?". Интересен също е и фактът, че 35% от българските участници, жертви на измами, са загубили между 100,000 и 1,000,000 щатски долара в следствие на тези измами.


Пер Съндби, Ръководител, Форензик услуги за Югоизточна Европа в PwC

© PwC България

Пер Съндби, Ръководител, Форензик услуги за Югоизточна Европа в PwC


Профилът на типичния извършител в България се различава от този на глобално ниво
Профилът на типичния извършител на икономически престъпления в България се различава от профила на глобално ниво, става ясно от проучването. 56% от докладваните измами в страната са извършени от външни за организацията лица. В глобален план обаче за основни извършители са посочени служителите, работещи в компаниите (52%). В България престъпленията, извършени от служители, са намалели двойно от 2016 г. насам - от 34% до 17%, основно поради въведени политики за обща превенция на измами.


Кибер престъпленията – растящи предизвикателства за компаниите
Броят на българските компании, разработили план за действие при кибер заплаха, се е увеличил с 20%. Развитието на технологиите предоставя нови възможности за атаки срещу организациите, но същевременно им помага да изградят по-усъвършенствани стратегии за превенция, показват данните на PwC.


"По отношение на технологиите болшинството (54%) от анкетираните български участници смята, че промените в регулаторните изисквания имат все по-голямо влияние върху техните организации, докато само 36% смятат същото по отношение на промените в прилагането на регулациите вътре в компаниите. Резултатите потвърждават впечатлението, че организациите са по-скоро реактивни (предприемат мерки едва след събитията), отколкото проактивни по отношение на противодействието на измами", коментира Ренета Мамасян, Мениджър Форензик услуги в PwC България.


В същото време значителна част от участниците виждат ползите, които технологиите им предоставят – 74% са съгласни, че въвеждането на технологични решения в борбата срещу измамите и/или икономическите престъпления позволява мониторинг в реално време. 72% подкрепят идеята, че това им осигурява информация, въз основа на която могат да предприемат последващи действия.


Тазгодишното глобално проучване на икономическата престъпност на PwC бе проведено в периода юни-септември 2017 г. и е девето поред. Това е най-голямото по рода си проучване до момента със 7,228 участници от 123 държави. В българското допитване участваха 65 компании, като по брой участници страната ни заема първо място в Югоизточна Европа.
В представянето на резултатите и детайлите по темата днес специално участие взеха IT компанията "Аналитикс България" и адвокатската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", а събитието премина при огромен интерес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK