7 начина за защита на личните данни в интернет

7 начина за защита на личните данни в интернет

© 4 финансСъдържание от 4 финанс. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Интернет извърши революция в начина, по който се свързваме, пазаруваме, работим и общуваме. Почти половината от световното население използва интернет. Това означава, че личната неприкосновеност често се нарушава. А това ви поставя в риск от престъпници, които се интересуват от вашите данни. Изследванията показват, че всички криптиращи технологии, които обикновено се използват за защита на онлайн транзакции (https, SSL, VPN и 4G криптиране), вече са били хаквани. Това означава, че няма форма на електронно общуване, която да е съвсем сигурна. Защитата на личните ви данни е от съществено значение за намаляването на риска от кражба на самоличност. Макар че няма цялостно решение, което да осигури безопасността в интернет, ако влизате в мрежата, бъдете разумни и следвайте седемте правила за свеждане на риска от кражба или хакване на личните ви данни до минимум.


За какво да внимавате, за да разполагате с по-добра защита на личните данни?


7 начина за защита на личните данни в интернет

© 4 финанс


За да запазите сигурността на вашата лична информация онлайн, трябва да започнете по-отговорно да съхранявате достъпа до вашите пароли и потребителски имена. Над 58% от интернет потребителите по света използват социални мрежи. Затова важно е да не прекалявате със споделянето на информация. Увеличеното ползване на мобилни устройства за комуникация, игри и социални мрежи вместо компютър или лаптоп, доведе до нарастване на средното време, прекарвано ежедневно в мобилния интернет. Въпреки това е необходимо да излизате от профилите на всички апликации и сайтове, когато не ги ползвате. Важно е и да не споделяте вашите профили дори с близки приятели и семейството си. Необходимо е да имате сложни пароли и често да ги сменяте. Измислянето и проследяването на пароли е по-лесно и по-сигурно с мениджъра на пароли. А чрез метода за потвърждаване на парола в две стъпки увеличавате нивото си на сигурност и защита на личните данни.


На кое още да се обърне внимание?


Информирайте се как банките и други юридически лица съхраняват и споделят вашите данни. Това е изключително важно, ако желаете да ограничите достъпа до чувствителна информация. Бъдете внимателни върху какво кликвате и какво отваряте, особено ако имитира реномиран доставчик на услуги. Създайте си навика да използвате онлайн инструменти, които да ви уведомяват за евентуален пробив в данните, за да знаете кога да смените паролите си. Реално можете да се защитите от хакери, вируси, злонамерен софтуер и други опити за кражба. Трябва обаче да възприемете практиките за безопасно ползване на мрежата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK