Елитна селекция от най-новото в сектора на тежките камиони на TRUCK EXPO 2018

Стоим зад справедливата кауза на българските превозвачи по пакет "Мобилност"

Георги Загоров е председател на "Товарна Секция" и член на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Управител е на ТУРБОТРАКС БЪЛГАРИЯ ООД, представител на DAF.Съдържание от Манира. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Г-н Загоров, след миналогодишния успех на TRUCK EXPO, какво ново да очаква българската публика тази година?


Очаквам през тази година, отново да се радваме на голям брой посетители. Всички изложители ще представят своите последни разработки. Посетителите ще могат да се запознаят с най-новите модели на товарните автомобили, както и с всички свързани с тях продукти и услуги. Желаещите, ще могат да тестват експонатите и да придобият преки впечатления, които ще им помогнат да направят правилен избор при следващата си покупка. Сигурен съм, че много от ползвателите на товарни автомобили вече са планирали посещение, тъй като това e единственото по рода си изложение в България и не трябва да пропускат възможността да видят, опознаят и пробват всичко, което се предлага в тази сфера и то събрано на едно място.


Сигурността по пътищата ни вече е актуална тема за всички българи. Какво ни носят новите технологии в това отношение?


Сигурността по пътищата е много комплексен въпрос, но един от факторите са автомобилите. В тази връзка много важни са наличието на системи за сигурност и състоянието на автомобилите. Съвременните товарни автомобили разполагат с множество системи за сигурност, като автоматично редуциране на скоростта и спиране, поддържане на зададена дистанция, предупреждение за напускане на лента, предотвратяване на преобръщане и др. По този начин новите технологии ни носят една по-голяма превенция по отношение на пътните инциденти.


Друг голям фактор е вече закупените товарни автомобили да се поддържат в изправно състояние. Ето защо Асоциацията на автомобилните производители е инициатор и застъпник на идеите за повишаване качеството и ефективността на периодичните технически прегледи на автомобилите, за регламентиране на сервизната дейност и въвеждане на регистрационен режим на фирмите, извършващи сервизна дейност на ППС, както и за създаване на автомобилен регистър. По този начин ще се осъществява много по-ефективен контрол върху състоянието на ППС.


Всички вносители на тежкотоварни автомобили представляват големи западни компании, но днес точно българските транспортни фирми имат проблем с ограничаването на бизнеса им в Западна Европа. Вие на коя страна сте?


Отговорът е еднозначен. Напълно подкрепяме българските транспортни фирми в отстояването на тяхната справедлива кауза. Не случайно аз, в качеството ми на председател на "Товарна Секция" и член на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и г-жа Груева, която е Изпълнителен Директор на Асоциацията, взехме участие в международната конференция "Европейското бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа". Изразих от трибуната на този форум позицията ни в подкрепа на транспортния бизнес, с чийто представители сме тясно свързани от много години. Те не са само наши клиенти, а партньори и приятели.


Надявам се, че ще се намери здрав разум в ЕС, за да се преразгледат предложените протекционистични мерки, които са в разрез с Европейските ценности. В противен случай ще бъде допусната една огромна несправедливост, а именно с административни мерки, наложени от големите държави, да се ограничи или ликвидира един легитимен и конкурентноспособен бизнес в по-малките държави по периферията на ЕС. От това ще пострадат не само собствениците и работещите в този сектор, но и всички свързани бизнеси, като доставчици на автомобили, гуми, горива, масла, резервни части, сервизни и телематични услуги. Ще бъде засегнат бизнеса на финансовите и застрахователни институции. Ще намалеят отчисленията към бюджета на държавата и общините, поради редуциране на преките и косвени данъци и ще намалеят плащанията към социалното и здравно осигуряване. В крайна сметка ще пострадат и тези, които са инспирирали тези мерки, тъй като цената на транспортната услуга ще се повиши и това ще доведе до повишаване на цените на стоките в западноевропейските държави. Ето защо, не считам, че има здравомислещ български гражданин, който не подкрепя основателните искания на транспортните фирми.


За първи път тази година по време на изложението организирате и дискусия за новите възможности за разширяване на пазара на труда в автомобилния бранш. Защо?


Последователни в своето желание да бъдем максимално полезни за своите клиенти и партньори, решихме да организираме тази дискусия по тема, която е от особено голямо значение за развитието на транспортния бранш. Основни акценти в дискусията ще бъдат проблемите и възможностите за намиране на необходимите кадри, допълнителни възможности за внос на служители от трети страни, какви са необходимите промени в законодателството за въвеждане на гъвкави форми на труд. Ще говорим и за перспективите пред дуалното образование и развитието на професионалното образование в сектора, които също са изключително важни.


Форумът ще се проведе на 7-ми юни от 11.00 часа на летище "Лесново", под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Поканени за участие в дискусията са представители на Комисията по труда, социалната и демографската политика към НС и на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС, представители на министерствата на труда и социалната политика, на транспорта, на вътрешните работи, на образованието, експерти от много други държавни и неправителствени организации. Участие във форума ще вземат собствениците на най-големите транспортни фирми, както и представители на производителите на товарни автомобили.


Представлявате един от лидерите в бранша – камионите DAF, които тази година честват 90 години от създаването си. Какво ще ни покажете от 7-ми 9-ти юни на летище "Лесново"?


За нас тази година е много специална, тъй като от една страна честваме 90 години от създаването на DAF, а от друга два от моделите XF и CF станаха Камион на Годината. Съчетаването на тези събития показва, че DAF не само има респектираща история, но е един от технологичните лидери в товарното автомобилостроене. Новите модели LF, CF и XF са световни еталони в своите класове. Каня всички ползватели и любители на "големите машини" да дойдат и да се убедят в тяхната ефективност, комфорт и надежност. А за тези, които са решили да закупят автомобил по време на изложението сме подготвили специални предложения, които ще са валидни до изчерпване на лимитираното количество.


Георги Загоров е председател на "Товарна Секция" и член на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Управител е на ТУРБОТРАКС БЪЛГАРИЯ ООД, представител на DAF.


Роден е през 1970 г. Има икономическо образование и специализация по бизнес администрация в Белгия. Започва кариерата си като търговец на камиони с марката DAF. По-късно става търговски директор, а преди 3 години и управител на официалния представител на марката. Понастоящем е управител и на ТУРБОС ХЮТ БЪЛГАРИЯ ООД и ТУРБОС ХЮТ РЕНТ ООД. Член е на УС на бизнес клуб "Белгия-България-Люксембург". Женен, с 2 деца.


Truck Expo 2018 ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни на летище "Лесново". Последните постижения на тежката автомобилна индустрия ще покажат DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS. За втора поредна година на изложението ще присъства и лекотоварният сегмент с моделите на FORD, ISUZU, MITSUBISHI, PEUGEOT, VOLKSWAGEN, както и производители и търговци на гаражно и сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, горива, автоаксесоари и консумативи, лизингови компании, банки, застрахователи и други. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK