Ще видите най-мощните машини на TRUCK EXPO още в четвъртък

Застрахователите трябва да оценят влиянието на системите за сигурност върху намаляването на щетимостта в цената на застраховките

Александър Бабанин е изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Силвър Стар Моторс ЕАД, както и член на УС на ААП.

© Манира

Александър Бабанин е изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Силвър Стар Моторс ЕАД, както и член на УС на ААП.Съдържание от Манира. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Г-н Бабанин, от кризата с пакета "Мобилност" българите научиха какъв дял от икономиката ни е тежкият транспорт. Как очаквате да се отрази на бизнеса новата регулация?
Определено ще се отрази в увеличаване на разходите на транспортните фирми, което от своя страна ще доведе до намаляване на тяхната конкурентоспособност на европейския пазар. Логично е това да окаже негативно влияние и върху търсенето на нови товарни автомобили. Странното в настоящата ситуация е, че никой не пита водачите дали искат да се прибират по родните си места на всеки три седмици или дали предпочитат нощувка в евтин хотел пред комфорта на ергономичните си кабини. Като добавим и неподготвената инфраструктура на Европа, в смисъл на достатъчен брой охраняеми паркинги за пълните с скъпи товари композиции, смятам, че се избързва с въвеждането на пакета "Мобилност".


Иновациите и екостандартите се оказаха водещи в развитието на Вашия бранш, а някога беше мощността. Как се адаптира българският пазар към тези изисквания?
България беше последната държава в ЕС, която въведе изискването за екостандарта Евро 6 (01. 01. 2016 г). Въпреки тази закъсняла мярка, родните превозвачи се убедиха, че по-скъпата технология на двигателите Евро 6 бързо се отплаща, поради своята икономичност – по-нисък разход на гориво (ок. 12% спрямо двигател Евро 5) и по-ниски екплоатационни разходи като цяло.


България от векове е на кръстопът и Асоциацията на автомобилните производители изглежда доказва, че това може да носи пари. Какво е отношението на финансовия и застрахователния сектор към представители на тежкия транспорт?
За нас като представители на най-реномираните световни производители на товарни автомобили и автобуси е важно застрахователите да подкрепят новите технологии по отношение на сигурността, които ежегодно се въвеждат първо при товарните автомобили. В Германия например отдавна има застрахователи, които предлагат по-ниски цени за каско застраховките, ако камионът е оборудван с активен асистент за автоматично спиране. През последните години започнахме да предлагаме и асистенти за предпазване на пешеходци, велосипедисти и други субекти на пътя, особено в ситуациите на завой. Логично е застрахователния сектор да оцени влиянието на тези системи върху намаляването на щетимостта.


Какво очаквате от държавата, за да се модернизира българския автопарк до нивото на моделите, които автомобилните производители представят на TRUCK EXPO 2018?
За щастие международният транспорт се саморегулира до нивата на последните изисквания, защото в Западна Европа няма как да ги избегнеш. Проблемът остава с по-голямата част от автопарка, който оперира в границите на страната. Димящи купчини метал, които едва пъплят с неизправни спирачни и кормилни системи и износени гуми – това е позната картинка по родните пътища. Единственият начин е промяна на пътния данък и строг контрол на автосервизите и пунктовете за годишни технически прегледи. Това са и едни от главните приоритети в дейността на ААП, залегнали в нашата програма.


В съзнанието на българите Mercedes-Бенц е представа за лукс. Какво представлява Вашата марка в сектора на тежките камиони и какво ще покажете на TRUCK EXPO 2018?
Преди всичко означава лидерство. Лидерство по отношение на технологиите – Мерцедес-Бенц винаги първи въвежда новаторски технологии по отношение на комфорта, сигурността и управлението, които след време стават стандарт. Лидерство по отношение на общите експлоатационни разходи – дългогодишните тестове по програмата FuelDuel (в т.ч. и над 50 теста в България) доказаха, че Мерцедес-Бенц Актрос има най-ниския разход на гориво сред влекачите за международен транспорт. Лидерство по отношение на свързаността и телематичните решения. Системата за управление на автопарка FleetBoard предлага най-широкия спектър на услуги в помощ на бранша – дистанционно следене на тахографа и дигиталната карта на водача, управление на логистиката, проследяване състоянието на автомобила, управление на стила на шофиране, интеграция на различни полезни апликации и свързване с ERP системата на фирмата.


Ще видите най-мощните машини на TRUCK EXPO още в четвъртък

© Манира


TRUCK EXPO 2018 ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни на летище "Лесново". Последните постижения на тежката автомобилна индустрия ще покажат DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS. За втора поредна година на изложението ще присъства и лекотоварният сегмент с моделите на FORD, ISUZU, MITSUBISHI, PEUGEOT, VOLKSWAGEN, както и производители и търговци на гаражно и сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, горива, автоаксесоари и консумативи, лизингови компании, банки, застрахователи и други. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).
-----------
Александър Бабанин е изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Силвър Стар Моторс ЕАД, както и член на УС на ААП. Силвър Стар е генерален дистрибутор на Даймлер АГ за България за марките Mercedes-Benz, FUSO и Setra от април 2017. Г-н Бабанин отговаря за направление автомобили с инвестиционно приложение и следпродажбено обслужване в компанията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK