Компанията за кредитно застраховане Atradius открива клон в София за подкрепа и защита на българския бизнес във вътрешната и международната търговия

Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Компанията за кредитно застраховане Atradius открива клон в София за подкрепа и защита на българския бизнес във вътрешната и международната търговия

© Atradius


В хода на откриването на официалния си клон в България на 7 юни Atradius организира ексклузивна среща на ръководителите на водещи български компании. Елитното събитие се проведе в престижния столичен клуб "The Residence". По време на откриването в своята реч Андреас Теш, главен директор "Пазари" на Atradius, подчерта стратегическото значение на българския пазар за втория по големина кредитен застраховател в света и изтъкна колко е важно професионалното управление на кредити в условията на нарастващи турбуленции на вътрешните и международни пазари.


С новия си офис в София Atradius има за цел да засили стратегическото си присъствие на разрастващия се български пазар с високи темпове на растеж на БВП и непрекъснато увеличаващ се износ, което създава значителен обем на пазара за кредитно застраховане. Предлагайки решения според конкретните нужди на клиента, Atradius предпазва представителите на бизнеса от необслужвани задължения, като по този начин им позволява да търгуват безопасно с клиентите си и да проучват нови пазари. Благодарение на международната си мрежа за бизнес разузнаване, вторият по големина кредитен застраховател в света осигурява обосновани рейтингови оценки на купувачи на клиентите си в България и по света, като по този начин допринася за постигането на по-професионално и по-добро кредитно управление на българския бизнес.


Все по-рискова бизнес среда
В своята встъпителна реч Андреас Теш, главен директор "Пазари" на Atradius, дава положителна обща оценка на настоящата икономическа ситуация в България, но в същото време предупреждава за нарастващите вътрешни и международни рискове: "На пръв поглед макроикономическите данни изглеждат обещаващи. БВП се очаква да се увеличи с 3,2% тази година" – каза Теш. "Това обаче е само едната страна на историята" – добави той. Тъй като български фирми изнасят повече от 50% от своите стоки и услуги, зависимостта от ЕС и други международни пазари за износ е значително висока." По този начин се създава доста силна обвързаност между вътрешнопазарните рискове за компаниите и международните политически и икономически предизвикателства. "Основно стоманодобивната и металургичната промишленост, както и транспортният и текстилният сектор могат да бъдат засегнати негативно" – заключава Теш.


Необслужваните задължения могат да засегнат българските износители
Очакванията на Atradius са, че износителите по целия свят ще са изправени пред все по-предизвикателна политическа и икономическа среда на световните пазари. В политическата сфера се наблюдава повишаване на протекционистките мерки. Примерите включват Брекзит, чиито последици все още са трудни за прогнозиране по отношение на търговията в ЕС, както и нестабилните и понякога объркващи нови търговски тактики на САЩ. Общата политическа нестабилност се увеличава в световен мащаб, като това се отразява и във военни зони като Сирия, но и в съседна Турция, където политическите събития оказват пагубно влияние върху икономиката.


Икономическите рискове растат
Говорейки за икономически рискове, наблюдава се непрекъснато и значително изместване на търговските потоци към Китай и други развиващи се азиатски страни – тенденция, която в бъдеще ще се ускорява. Освен това повишаването на нивата на световния дълг, по-високата инфлация и лихвени проценти могат да отслабят потреблението и инвестиционните дейности в световен мащаб. Освен това международните валутни и стокови пазари остават изключително нестабилни, което води до допълнителни рискове за производителите поради спекулации.


Запазва се вътрешното политическо и икономическо напрежение
Политическото недоволство в страната все още е високо и отразява въпроси, свързани с пазара на труда, както и със социалното благосъстояние – като и двете убягват от вниманието на правителството на премиера Борисов. Освен това строителният сектор силно зависи от благоприятното финансиране, от фондовете на ЕС и от потенциала за добре квалифициран персонал, които са оскъдни в някои области. В допълнение на това два от ключовите промишлени сектори, машиностроителния и металообработващия, в страната са силно уязвими от сътресенията в цените на стоките и ограниченията на външното търсене на ключови пазари като Италия, Турция и Гърция.


Необходими са надеждни и компетентни партньорства
"За едно предприятие може да бъде много трудно да се избегнат изброените рискове без добра информираност за пазара и експертиза в бранша. С опитен и квалифициран партньор като Atradius фирмите, изложени на риск, имат достъп до широк спектър от инструменти за бизнес разузнаване, като това ще им осигури необходимата осведоменост за потенциалните рискове на вътрешния и външния пазар" – допълва Теш. Atradius предоставя своите проницателни бизнес решения, непрекъснат мониторинг на компанията и служи като експертен рисков навигатор в непрекъснато променящия се бизнес свят.


За Atradius
Atradius е глобален доставчик на кредитно застраховане, гаранционни и събирателни услуги със стратегическо присъствие в над 50 страни. Предоставяното от Atradius кредитно застраховане, облигационни и събирателни продукти защитават дружества по целия свят срещу рисковете от необслужване, свързани с кредитна продажбата на стоки и услуги. Atradius е член на Grupo Catalana Occidente (GCO.MC), един от най-големите застрахователи в Испания и една от най-големите компании за кредитно застраховане в света. Можете да намерите повече информация онлайн на страницата www.atradius.com>

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK