Обновени компютри - сигурност, качество и дълготраен живот

Как да направим информиран и разумен избор при покупка на компютър втора ръка

Обновени компютри - сигурност, качество и дълготраен живот

© Kozelat.comСъдържание от Kozelat.com. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Живеем във време, в което пазарът е залят от най-различни видове техника и електроника, а желанието ни да се сдобием с такава се превръща във все по-скъпо удоволствие - най-новите модели лаптопи държат доста високи цени, някои мобилни телефони надхвърлят суми от 1000 лв, а добрите принтери ще ви костват няколко стотачки от бюджета. Дори самият софтуер е скъп. Съществува и опцията да си вземете обновена техника, но дали това е добра идея? На този въпрос отговарят експертите от www.kozelat.com. Те обясняват, защо е разумно да заложите на подобен вид покупка. Преди да пристъпите към закупуване на компютър, лаптоп или принтер за себе си или за Вашата фирма, може би е добре да обмислите дали да не го направите от търговец, който предлага обновена техника.


Обновени компютри - сигурност, качество и дълготраен живот

© Kozelat.com


Какво означава "обновена техника"?


Обновените лаптопи и компютри, известни още като Refurbished PC, реновирани/ремаркетирани лаптопи или компютри втора употреба са такива, които вече са използвани, но са преминали тестове и профилактика от специализиран сервиз и се предлагат за продажба с гарантирано качество. Най-голямото предимство на компютрите втора употреба е, че са доста по-евтини от новите, понякога и с по-здрави и качественни компоненти, разработени по високи стандарти. Те са особено подходящи за малки и средни фирми, които не разполагат с голям бюджет, но искат да използват надеждна и качествена техника.


Какво да очакваме при покупка на компютър, принтер или лаптоп втора употреба?


Решението да се обърнем към техника втора употреба определено е добро. Често пъти обновените лаптопи или компютри са били използвани и след това заменени с по-нови модели. Не се безпокойте, ако сте взели решението да купите refurbished лаптоп, той предварително ще бъде преминал серия от тестове за всичките важни компоненти. В много случаи обновеният лаптоп е изключително здрав и надежден, при това без видими следи от употреба. Затова, ако в някакъв момент решите да си купите по-нов модел, почти е сигурно, че няма да имате повод. В някои случаи ремаркетираната техника може да има външни наранявания или охлузвания, причинени от предишното ползване. Тогава тя ще бъде класифицирана в по-нисък клас, което ще се отрази съответно и върху цената й. Това е една от причините, поради които техниката се класифицира в класове А, А-, В и С, като А е най-високия, а С - най-ниския клас. Лаптопът или компютърът може да изглежда като нов или пък да има леки визуални забележки, да има по-здрава батерия или по-слаба, но в описанието на всеки продукт ще бъде точно и ясно обозначено състоянието му и към кой клас спада.


Обновени компютри - сигурност, качество и дълготраен живот

© Kozelat.com


По този начин Вие ще можете да вземете правилно решение на базата . В огромен процент от случаите обновените лаптопи с леки наранявания по пластмасата идват с огромен технически потенциал, готов да бъде използван надеждно и сигурно от новия собственик.


Какви са предимствата на обновените компютри?

  • Цена

Това определено е водещият фактор при избора на обновена техника. Цените на такива продукти са значително по-ниски. Ако попаднете на достатъчно добра оферта, може да се сдобиете с лаптоп, който струва на половина по-малко от първоначалната му цена. Представете си колко бихте спестили за няколко години, ако се възползвате именно от такива предложения.


Цел на покупката


Задайте си въпроса наистина ли се нуждаете от най-новия модел. За повечето хора купуването на най-новия и скъп лаптоп със сигурност не е необходимост. Ако го използвате само за изпращане на имейли, четене на блогове, сърфиране във Facebook или гледане на онлайн телевизия, то най-вероятно модел от последните 2-3 години би ви свършил също толкова добра работа.


Доказано качество


Когато производителите пуснат на пазара нова серия компютри, изборът за клиента варира от базови модели с минимални спецификации до такива с най-много екстри. Може да се окаже, че сумата, която сте предвидили ще ви бъде достатъчна единствено и само за базовия нов модел. За същата сума може да вземете модел на една или две години, но тестван и обновен. Повечето обновени компютри и лаптопи са бизнес клас, което е синоним на високо качество и производителност. С други думи може да си закупите по-висок клас техника на достъпна цена, която като нова струва два или три пъти повече.Спестявате от лиценза за софтуер


Да предположим, че имате стар компютър, който работи с Windows XP и сте решили да преминете към по-нова версия на операционната система. Една от опциите е да си закупите нов софтуер, а другата е да си спестите тези пари и да ги вложите в обновен компютър, който се предлага с нова операционна система. Най-често това е последната и най-актуална версия на Windows.


Съвместимост


Много компании имат политика всички техни служители да използват еднакви устройства с едни и същи характеристики. В случай на повреда на някое от устройствата или при назначаването на нов служител, може да се окаже трудно намирането на абсолютно същия модел компютър, който сте закупили преди две, три или четири години. Голяма е вероятността да успеете да намерите точно това, което ви е необходимо именно при търговец на обновена техника. По този начин си спестявате време, усилия и средства.


Сигурност и надеждност


Стара ИТ поговорка гласи "никога не купувай първата версия". Причината е следната – производителят не е имал достатъчно време да тества/види как се държи устройството в реална среда и да установи наличието на евентуални проблеми. Следващите версии обикновено са по-устойчиви. Обновената техника вече е била достатъчно тествана и ако е имало проблеми, то те са били открити и поправени.


По-малко замърсяване на околната среда


Поведението на потребителите оказва все по-голямо влияние върху природата. Милиони мобилни телефони, компютри, фотоапарати, принтери, рутери, модеми се изхвърлят всяка година, а това от своя страна води до отделянето на вредни химикали в околната среда. С купуването на обновена техника вие удължавате живота на съответното устройство и забавяте влизането в употреба на новото.


Подлагат се на интензивни тестове


Много важно условие при купуването на обновена техника е откъде я поръчвате. Надеждните търговци, като Kozelat.com, подлагат продуктите на интензивни тестове, за да предотвратят бъдещи проблеми. Повечето от тях предлагат и гаранция, което улеснява клиента при евентуална повреда и му дава сигурност, че ще получи висококачествено обслужване. Ако купуването на компютър или принтер директно от собственика Ви се струва твърде рисковано, то със сигурност е добре да се обърнете към лицензиран търговец. Ще платите малко повече от това, което бихте платили на собственика, но със сигурност сумата ще е значително по-ниска от тази за чисто нов продукт.


Равносметката


Важно е да вземете информирано решение по отношение на това дали да купите обновена техника или не. Помислете с каква цел ще я използвате, колко бихте платили, защо ви е необходима и дали наистина се нуждаете от най-новия модел на пазара. С изненада ще откриете колко по-подходящи продукти има за вас и вашите нужди, а вероятността да попаднете на лоша сделка е сведена до минимум.


Спестяването на няколко стотин до няколко хиляди лева в продължение на няколко години може да е от голямо значение за бюджета Ви. Представете си, че спестявате за онова дълго мечтано и далечно пътешествие. Купуването на няколко обновени продукта, може да ви спести достатъчно пари, които да вложите именно в това пътуване. Рискът при избор на използвана, но възстановена и преминала през редица тестове техника е точно толкова, колкото и когато вземате нещо ново. След като внимателно обмислите Вашите нужди, желания и бюджет, ще можете да вземете най-подходящото за Вас решение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK