Технология на АББ осветява емблематичен руски стадион

Системата i-bus KNX на АББ управлява новото осветление на обновения стадион Лужники.

Технология на АББ осветява емблематичен руски стадион

© Mos.ruСъдържание от АББ. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Гооол! Ревът на над 80 000-те фенове, изпълващи всеизвестния стадион Лужники в Москва, е оглушителен. А благодарение на интелигентно решение на АББ за управление на осветлението, управляващо масивния стадион, правилното осветление гарантира, че голът е видян добре от всички.


АББ предостави своята i-bus KNX система на историческия руски стадион, който ще бъде домакин на седем мача от Световното първенство по футбол през 2018 г., в това число първия и последния мач. След като Русия спечели правата да бъде домакин на Световното първенство по футбол ‘18, стадионът бе подложен на широкомащабно обновяване с цел да стане основното място за провеждане на турнира. Задачата е била да се запази историческия вид на съоръжението, но то да бъде и технически оборудвано съгласно всички съвременни изисквания с помощта на усъвършенствани технологии.


От откриването си през 1956 г., стадион Лужники е бил домакин на множество големи спортни и културни събития, включително летните Олимпийски игри през 1980 г., световни шампионати по хокей на лед, атлетика и ръгби, както и концерти с участието на някои от най-великите музиканти в света. През целия този период обаче, футболът винаги е играл специална роля, като стадионът е бил домакин на над 3 000 мача.


Вътрешното и външното осветление, както и осветяването на действието на терена в целия реновиран стадион се управляват посредством системата i-bus® KNX на АББ. За да гарантира стабилност на захранването по време на мачовете, системата ABB i-bus® KNX управлява поетапното подаване на захранване на прожекторите с цел да се избегне рязко пренатоварване в мощността в процеса на включване на различните осветителни системи. Въпреки това, постепенното подаване е толкова фино и бързо, че зрителите и персоналът на стадиона не могат дори да забележат. Осветлението около стадиона се контролира посредством енергоспестяващите алгоритми на АББ, които отчитат времето на деня, естествената светлина и общото натоварване на енергийната мрежа, което води до значителни спестявания на електроенергия.


KNX осъществява взаимовръзката между всички компоненти в електрическата инсталация, за да формира една свързана в мрежа система, като така гарантира прозрачността и оползотворяването на информацията в цялата инсталация. В тази система всички потребителите "общуват" чрез единичен bus кабел. По този начин е възможно да се интегрират всички функционални подсистеми на стадиона в едно безпроблемно и по-надеждно решение.


"В АББ се гордеем, че ни поверяват такъв престижен проект. Нашите продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, както и технологиите за сградна автоматизация правят инсталции с всякакви размери интелигентни, а тяхното захранване по-гъвкаво, ефективно и сигурно," сподели Тарак Мехта, Президент на дивизия "Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане" на АББ. "Системата ABB i-bus KNX управлява осветлението в целия стадион, от съблекалните на отборите до действието на терена; от терасите до ВИП ложите."


Масивният стадион разполага с над хиляда помещения, в това число 15 фитнес салона, хотел, изцяло оборудван медицински център и множество ресторанти и развлекателни заведения. Над 348 прожектора ще осветяват терена. Над 20 000 LED лампи ще осветяват най-различни съоръжения по стадиона, а повече от 150 специални осветителни инсталации ще осветяват трибуните.


Монтирано е и артистично външно осветление, което, заедно със светодиоди, вградени в покрива на стадиона, формира гигантски екран, където ще се показват видеозаписи, резултати и други визуални ефекти. Прекъсвачите Emax 2, Tmax и Tmax XT на АББ подпомагат управлението на сложните енергийни нужди на подобно мащабно и динамично място.


Повече можете да прочетете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK