А1 награди победителите в първия балкански 24-часов хакатон

А1 награди победителите в първия балкански 24-часов хакатон

© А1 БългарияСъдържание от А1 България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

А1 награди с 5 000 евро победителите в първия балкански хакатон, който се проведе на 27 и 28 юни в София Тех Парк. Balkan Hackathon Challenge 2018 мина под надслов "Премахваме дигиталните граници" и привлече млади иноватори – основно ученици и студенти – в областта на информационните и комуникационните технологии, програмисти, дизайнери, мултимедийни и маркетингови специалисти от 10 балкански държави.


Основно предизвикателство пред участниците в хакатона бе преодоляването на цифровото разделение между гражданите във всичките му форми. Участниците трябваше, в рамките на 24 часа, на място да създадат и представят работещи решения за киберсигурност и такива, които гарантират включване на всички граждани в цифровия дневен ред, независимо от техния доход, социален статус, географско положение, здравен статус или възраст.


Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1, връчи наградата на българския отбор BookvAR за приложение за добавена реалност към учебници. Те бяха отличени в конкуренцията на 30 отбора от университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Република Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция.


А1 награди победителите в първия балкански 24-часов хакатон

© А1 България


"Поздравления за победителите и организаторите на Balkan Hackathon Challenge 2018. Поздравления и за мотото на събитието – "Премахваме дигиталните граници". То изцяло съвпада с това, към което ние от А1 се стремим в дигиталната ера, в която живеем – да правим технологиите лесно достъпни за повече хора. Това беше и основната причина да подкрепим хакатона за трета година поред", сподели Илияна Захариева.A1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Телекомът предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително два собствени спортни канала – MAX Sport 1 и MAX Sport 2, cloud и IoT решения на 4,5 милиона клиенти. През 2017 г. A1 България отчита приходи от 431,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 130,1 милиона евро.


A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1), Беларус (velcom), Хърватия (Vipnet), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2017 година са 4,38 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,4 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни услуги в света.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK