Образователни игри за активно гражданство

Как да стимулираме младите хора да участват активно в трудовия и социален живот – проблем, който вълнува цяла Европа и е остро изразен в България

Образователни игри за активно гражданство

© #PlayEuropeСтатията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

През последните десетилетия Европа бе белязана от слабо участие на младите хора в обществения живот. Липсата на активност води до загуба на идентичност на едно цяло поколение, което няма да може да разпознава своите права и да настоява за тяхното спазване. Освен това, равнището на безработица като важен показател за устойчивостта на държавната и местната икономика остава високо в страните от Европейския съюз, въпреки спада в сравнение с най-високите нива през 2013 година. За да се противопостави на тези тенденции, Европейският съюз подкрепя предприемачески инициативи, които имат социално въздействие и генерират добавена стойност, както за предприемачите, така и за цялото общество.


Организации от 9 европейски държави си поставят за цел да се борят с негативните тенденции в тази област чрез проекта #PlayEurope Образователни игри за активно гражданство (2017-1-IT03-KA205-010865), разработен по програма Еразъм+, който допринася за стимулиране на активното гражданство. Проект #PlayEurope използва модела на социалното предприемачество и корпоративната социална отговорност, за да осигури провокира интереса на младите хора в страните от Европейския съюз към социалните проблеми и безработицата. Всъщност проектът предлага набор от инструменти, които да помогнат на младите хора да развиват своите компетенции, за да могат да ръководят социален бизнес и да станат по-социално отговорни граждани.


Партньорите по проект #PlayEurope са от цяла Европа и имат различен произход и история: VITECO (Италия), Висше училище по мениджмънт (България), Маркетинг Порта (Македония), Eurosuccess Consulting (Кипър), Католически университет Мурсия (Испания), Action Synergy (Гърция), Group of the European Youth for Change (Румъния), PEIPSI (Естония), K-Veloce (Испания). Въпреки различните икономически и социални политики, те се обединяват, за да намерят общо решение, от което да могат да се възползват младите хора.


За да се насърчат младите професионалисти да започнат своето предприемаческо приключение в социалната сфера, беше необходимо да се повиши тяхната мотивация. Поради тази причина първият резултат от проекта е Наръчник с успешни истории в социалното предприемачество, който представя десет бизнес инициативи на млади предприемачи от цяла Европа с техните силни и слаби страни, притеснения и очаквания. Тези истории са вдъхновение на други млади хора, които искат да създадат свой собствен бизнес, за да помагат на хората в неравностойно положение или да ангажират обществото в решаването на общи проблеми.


Наръчникът с успешни истории в социалното предприемачество бе публикуван през юни 2018 година и достигна до широка аудитория в цяла Европа. Той бе приветстван от стотици организации и бизнес инкубатори, които работят в областта на социалното предприемачество и интегрират успешните истории в своите програми на обучение, за да мотивират потребители си. Художественото оформление, лесно разбираемият език, възможността да се четат историите онлайн или да се свалят свободно в PDF версия, позволяват да неограничено споделяне на вдъхновяващите истории за социални предприемачи, които са преминали през трудности и препятствия, намирайки своя път към успешния живот. Смислени уроци, научени от други хора, които са намерили куража да заложат на себе си.


Вторият резултат по проект #PlayEurope, в момента е в процес на разработване. Ръководството стъпка по стъпка "Как да станем социални предприемачи за 7 дни" ще бъде публикувано на сайта на проекта и ще съдържа, както лекции, така и образователни игри, чрез които бъдещите предприемачи ще могат да развият професионални и личностни умения, необходими за създаването на социално предприятие. Подходът на развлекателно образование е отправна точка за повишаване на осведомеността на младите хора за това колко важно е активното участие в обществения живот чрез предприемачество основано на добри етични ценности.


За повече информация посетете сайта на проекта https://www.playeurope-project.eu/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK