Монтесори и креативно образование Идеите на сър Кен Робинсън ще бъдат представени на международен форум, организиран от ФНПП (ФНОИ) на СУ "Св. Климент Охридски"

Монтесори и креативно образование Идеите на сър Кен Робинсън ще бъдат представени на международен форум, организиран от ФНПП (ФНОИ) на СУ "Св. Климент Охридски"

© Монтесори БългарияСъдържание от Монтесори България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 4 октомври, от 8.45 часа, в Аула Магна (Аула Максима) ФНОИ (ФНПП) на СУ "Св. Климент Охридски" организира форум "Креативно образование - педагогически практики, вдъхновени от идеите на сър Кен Робинсън и д-р Мария Монтесори".


Основната цел, която си поставя проекта, е да послужи като подкрепа, вдъхновение и мотивация за всички учители, директори, родители, които имат желанието и потенциала да следват иновативните практики в образованието. Събитието е и отговор на все по-растящата нужда от промяна в образователните институции, които да са адекватни на съвременната действителност и компетенции.


На събитието ще бъде представен опитът на изследователи и практици от иновативни и Монтесори ясли, детски градини и училища в , Германия, Полша, Австрия, Норвегия, Великобритания и България. Глобалните тенденции в образованието и ранното детско развитие ще очертае Барбара Айзъкс, академичен директор на най-голямата организация в Европа за обучение на Монтесори учители - Montessori Centre International, London (MCI, London).


Специално място е отделено на реализираните иновативни педагогически практики в нашата страна, които осъществяват студенти и преподаватели от ФНПП на СУ "Св. Климент Охридски": първата Монтесори паралелка в общинско училище в България (с. Железница), въвеждането на метода в общински детски градини в Габрово. Перспективите и предизвикателствата пред въвеждането на иновативния Монтесори метод и дигитално-медийна грамотност в общински детски градини в град София, предстои да се реализира през настоящата и следващата учебни години, което Столична община подкрепи.


Акцент на форума е представянето на българското издание на книгата на световно известния образователен визионер сър Кен Робинсън и Лу Ароника - "Креативните училища - революцията, която преобразява образованието", с преводач и редактор доц. д-р Данаил Данов от ФНПП на СУ "Св. Климент Охридски".


Предвидени са представяния и дискусии в работни групи за ясла, детска градина и училище. Участниците в тях ще формулират и изпратят предложения до държавни институции и други заинтересовани страни за насърчаване въвеждане на креативността, иновациите и съвременните тенденции във всички нива на образованието.


Събитието е със свободен вход, като сe изисква предварителна регистрация.


ПРОГРАМА НА ФОРУМА И РЕГИСТРАЦИЯ:
www.montessoriforteachers.net
https://www.facebook.com/events/1779845485397076/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK