По-малко отпадъци от текстил - по-чист въздух и повече здраве

По-малко отпадъци от текстил - по-чист въздух и повече здраве


Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

От Сдружение за екологично развитие на България настояват да се приемат готвените изменения и допълнения на закона за отпадъците


С настъпването на зимния сезон, димящите печки и по-масовото използване на коли в студеното време, въпросът за качеството и чистотата на въздуха, който дишаме, отново е актуален. На дневен ред е и в Народното събрание, където предстои да се гледа проекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, свързан с прилагане на принципа за разширена отговорност на производителите на текстил и обувки.


Какво общо имат двете неща?


В България годишно се "произвеждат" 170 000 тона текстилни отпадъци от стари дрехи и обувки. Огромна част от "текстилния боклук" обаче - цели 65 000 тона, се изпаряват във въздуха, буквално, защото се изгарят незаконно. От там отиват директно в белите ни дробове, дразнят очите и носовете ни, и ни докарват тежки алергии и куп още по-опасни болести. Това се случва, тъй като голяма част от облеклата и обувките се произвеждат от изкуствени материи, чието унищожаване в пламъците води до отделяне на множество канцерогенни вещества.


Има ли спасение от този кошмар?


Да, категорични са от Сдружение за екологично развитие на България /СЕРБ/, коитo са поредната организация, обявила се в подкрепа на предложените промени в Закона за управление на отпадъците, които ще се обсъждат този четвъртък в Комисията по околна среда в парламента.


Част от решението за по-чист въздух и повече здраве за всеки българин е да се въведат екотакси за вносителите и производителите на дрехи, домашен текстил и обувки, смятат от СЕРБ. Със събраната сума най-после би могла да се изгради изключително необходимата система за събиране и рециклиране на отпадъци от текстил, като гражданите ще могат да предават в пунктовете за събиране на отпадъци ненужните си дрехи срещу заплащане.


Откъде ще дойдат парите за закупуване на тези текстилни отпадъци – от екотаксите, разбира се. Защото в момента никой не плаща за текстилни отпадъци и затова населението ги гори масово в печките за отопление.


След рециклирането, над 90% от текстила може да се ползва отново за производство на други изделия, а индустрията ще намали разходите си, ако използва рециклирани материали, смятат още експертите от СЕРБ.


И прилагат примери: текстилните отпадъци, когато са остатъци или странични продукти от текстилната и памучната промишленост, се използват в автомобилостроенето, обзавеждането, домашното обзавеждане, производство на матраци, хартиената, химическата промишленост и други.


"В нормалните държави този проблем е отдавна решен, а ние още не сме изпълнили евродирективите. Фирмите, които произвеждат или внасят текстил и обувки, отговарят за разделното събиране, съхраняване и оползотворяване или обезвреждане на произведените/внесени от тях отпадъци. Правило е тези, които произвеждат боклук, да заплащат продуктова такса, за да бъдат изградени цялостни системи за управление на текстилни отпадъци. Това е логично и справедливо. И е в полза на всички. Най-вече – на природата и на хората и тяхното здраве", категорични са експертите, които се надяват дребните политически боричкания и бизнес интереси да не надделеят над общественото благо.


Защото за екологията и здравето у нас по традиция повече се говори, а много по-малко се прави.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK