Българо-американска кредитна банка сключи първото споразумение с ББР по Програма COSME+ за подкрепа на малкия и среден бизнес в страната

Стартира отпускането на кредити за МСП с преференциални условия в размер на 10 000 000 ЕВРО

Българо-американска кредитна банка сключи първото споразумение с ББР по Програма COSME+ за подкрепа на малкия и среден бизнес в страната

© БАКБСтатията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Програма COSME+ се осъществява с подкрепата на Европейски фонд за стратегически инвестиции за индиректно финансиране на МСП с гаранционно улеснение и контра-гаранция. Целта на програмата е да осигури лесен достъп до финансиране за МСП през различните етапи на техния жизнен цикъл: създаване, разширяване или трансфер на дейността.


Благодарение на Програма COSME + гаранционното покритие вече е до 60% от размера на кредита. По този начин се намаляват изискванията за предоставяне на обезпечение от страна на бизнеса и се улесняват възможностите за финансиране.


С гарантирания по програма COSME+ ресурс, предоставен от ББР, БАКБ ще отпуска инвестиционни и оборотни кредити, и банкови гаранциии. Максималният размер на отпусканите кредити ще е до 150 000 евро, а срокът за погасяване ще е от 12 до 120 месеца. Лихвеният процент по кредитите е ограничен до 3M EURIBOR + надбавка до 5,7%, а максималното възнаграждение/комисион за поемане на ангажимент по банкова гаранция е не повече от 2 % годишно.


"БАКБ традиционно подкрепя "зелената икономика" и насърчава предприемачеството и устойчивия бизнес в България. С подписаното споразумение, банката ще осигури изгодни условия за своите клиенти, като даде шанс за подобряване на конкурентоспособността на предприятията и подкрепи иновативни проекти, включително и на стартиращи компании", каза Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, при подписването на споразумението.


Програма COSME+ предвижда облекчени изисквания за обезпеченост на кредитите от страна на банката, приоритетно разглеждане на проекти на стартиращи предприятия, както и допълнителни стимули за предприемачите. Тези условия са истински инструмент за насърчаване на предприемачеството, включително и на застрашени от социална изолация и търсещи своята интеграция в обществото хора, чрез реализирането на "Проекти със социално въздействие". Реализирането на тази програма стана възможно с подписването на ново споразумение за издаване на контра-гаранция в полза на ББР от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма COSME в подкрепа на малкия и среден бизнес у нас. Целта е да се улесни достъпът до дългосрочно и нисколихвено финансиране на фирмите в страната, като едновременно с това да се облекчат и изискванията за обезпечение по кредитите.


Програма COSME се реализира с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като "Плана Юнкер". Това е вторият подобен договор, подписан от ЕИФ с българска банка, и първият по програма COSME за ББР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK