Гигантските маски на "Кукерландия" пътуват за "Сурва"

Гигантските маски на "Кукерландия" пътуват за "Сурва"

© Общинска администрация ЯмболСтатията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Гигантските маски на ямболския фестивал "Кукерландия" ще бъдат и тази година една от атракциите на започващия утре Международен фестивал на маскарадните игри - "Сурва". Осем триметрови чудовища ще оформят експозицията на открито до Двореца на културата в Перник. Артистичните инсталации представят в стилизиран вид характерни за региона на Ямбол кукерски маски. Те са част от общо 20-те подобни съоръжения, оформящи Алеята на гигантските маски на ямболския фестивал.


Пътуващата изложба гостува на пернишкия "Сурва" за трета поредна година като приятелски поздрав към най-стария маскараден фестивал в България. Гостуването там е израз на партньорските взаимоотношения между двата основни центъра на маскарадните традиции в страната – Перник и Ямбол. Освен гигантските маски, изложбата включва снимки, илюстриращи характерните особености в облеклото и маските на сурвакарите в Пернишко и на кукерите в Ямболско. Едновременно с това показва богатото многообразие на съхранените традиции – нещо, което обединява като обща кауза двата града.


Гигантските маски на "Кукерландия" пътуват за "Сурва"

© Общинска администрация Ямбол


След гостуването си в Перник, пътуващата изложба "Гигантските маски на "Кукерландия" тръгва отново на турне в още няколко града на страната – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. На финала страховитите гиганти се прибират в Ямбол, за да се включат в карнавалното шествие, с което по традиция стартира маскарадният фестивал "Кукерландия".


Тази година, по случай 20-я юбилей на ямболския фестивал, се подготвя нова, двадесета поред маска, която със своите внушителни над 5 метра височина, ще бъде сред новите атракции на кукерското сборище.


Международният маскараден фестивал "Кукерландия" – Ямбол `2019 очаква своите гости в дните между 28 февруари и 3 март.


Гигантските маски на "Кукерландия" пътуват за "Сурва"

© Общинска администрация Ямбол

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK