Кои са разходите, които забравяме при сделка за жилищен кредит?

Катя Миленова

© КредитЛанд

Катя МиленоваСъдържание от КредитЛанд. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Как да разберем какъв да бъде размерът на кредита и дали ще има други разходи при покупката освен самата цена на имота


Собственото жилище осигурява спокойствие и е цел на повечето семейства днес. Банките ни изкушават всеки ден с нови и все по-гъвкави решения. Новопостроените сгради предлагат комфорт и усещане за модерен стил на живот. Това са фактите, които ни провокират да обмислим решения за жилищен кредит. При всички случаи обаче тегленето на кредит е отговорна стъпка, която пренарежда бюджета ни за следващите 20 години. Едни от най-авторитетните кредитни консултанти предлагат своите съвети в помощ на търсенето, за да може да вземем решение с оглед на всички неизвестни и това да ни осигури спокойствие при изплащането на кредита. Катя Миленова е кредитен консултант в КредитЛанд и има повече от 10 години опит във финансовата сфера. Нейната професионална цел е да помага на хората да получат по-бързо разбираема финансова информация за това как могат да изпълнят своите планове.


Три основни групи разходи съпровождат жилищния кредит, но някои от тях сякаш остават в сянка.


Първоначални разходи


Започваме, разбира се, анализ на документите на имота и ако са в необходимия вид, дали банката, към която сме се насочили, ще ги приеме като обезпечение. В тази първоначална подготовка е добре да потърсим съветите на адвокат. От него можем да разберем за евентуални проблеми със собствеността или строителните книжа, има ли тежести върху имота и др.


"След като сме се убедили, че документите ни са изрядни, е необходимо да бъде изготвен доклад за пазарна оценка на имота от експерт-оценител за банката, в която сме избрали да кандидатстваме за ипотечен кредит – съветва Катя Миленова. – Именно на тази база финансиращата институция дава начална информация доколко би приела имота за обезпечение и какъв е максималният размер на кредита, който би отпуснала."


В първоначалните разходи е важно да вземем предвид комисионата на брокера на недвижимия имат (ако ще ползваме негови услуги) и нотариалните такси (за придобиване на имота и учредяване на ипотека), както и местния данък за покупка на имот.


Самоучастието в покупката също е първоначален разход. Според Миленова все по-често се търси 100% финансиране за даден имот, но банките обичайно кредитират до 80-85% от стойността му. Конкретният процент зависи от местоположението, вида и годината на строителство и други характеристики на имота. Желателно е да осигурим поне 20% от стойността на жилището. "Съществува вариант да вземете 100% от стойността му на кредит като комбинация от ипотечен и потребителски, но това обичайно значително оскъпява финансирането" – добавя кредитният консултант и предлага таблица за примерни разходи при покупка на имот.
Всеки ипотечен кредит има задължително условие за сключване на годишна застраховка имот. Първата годишна полица е необходимо да е сключена и заплатена още преди отпускането на заема. Важно е да знаем, че ще имаме това задължение всяка година до погасяване на кредита.


Плащане на пълната цена за жилището


Всички разплащания между продавача и купувача минават по банков път, а банковите преводи и касови операции също имат цена, която е значително по-висока, ако разплащането не е в български лева.


Разходи след покупката


След като покупката вече е факт, е важно да сметнем всички спешни разходи за довършителни работи, ремонт и обзавеждане на новозакупеното жилище. Оттук нататък, като собственици на недвижим имот, наше задължение е да плащаме годишни "данък сгради" и "такса битови отпадъци" (размерът им може да бъде проверен в общината по местоположение на имота).


Разходи за застраховка "Живот"


Рисковата застраховка "Живот" по кредита е сред най-съществените разходни пера по кредита след лихвата. Макар и при повечето банки тази застраховка да е опционална, Катя Миленова препоръчва на всеки бъдещ кредитополучател да обмисли сключването на такава полица, особено ако кредитът се тегли за покупка на основно жилище, а не с инвестиционна цел. Застрахователните премии обикновено се заплащат на месечна база заедно с регулярната вноска по заема. Обезателно трябва да се информираме предварително не само за цената на застрахователната полица, но и за покритите рискове и застрахованите лица, ако кредитополучателите са повече от един.


Кредитланд е водеща фирма за кредитно консултиране в България, създадена през 2006 година. Консултантите на компанията работят с 13-те водещи банки в България. Мисията на кредитните консултанти е да помогнат в намирането на най-изгодното предложение за кредит според индивидуалните изисквания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK