Американският университет отдава признание на своите благодетели

Американският университет отдава признание на своите благодетели

© АУБГСъдържание от АУБГ

Семейство Дими и Ивон Паница отличени като визионери в историята на университета


На 28-ми февруари Американският университет в България (АУБ) организира официален прием, за да отдаде почит и благодарност към своите благодетели. Със специални плакети бяха отличени най-активните измежду тях. Събитието ще се провежда ежегодно.


Американският университет отдава признание на своите благодетели

© АУБГ


"За нас като институция е изключително важно да благодарим на дарителите, които са помогнали за създаването на този много специален университет. Без вашата подкрепа, далновидност и смелост да мечтаете това не би било възможно. Филантропията на хората в България, в Съединените щати и по света е неделима част от успеха на Американския университет в България. А успехът ни се състои в хилядите ни възпитаници, които са част от позитивната промяна в България, по техните родни места и по целия свят. Построихме красив и модерен кампус в Благоевград, през последната година приехме рекорден за последните седем години брой студенти, а броят на дарителите на университета беше най-високият в историята ни." Това каза д-р Стивън Съливан, президент на АУБ.


Кулминацията на събитието бе връчването на най-високото отличие – награда за визионерство. Посмъртно с нея бяха удостоени Дими Паница, един от основателите на Американския университет в България, и съпругата му Ивон. С много страст и енергия те подпомагат различни студентски дейности, както и финансово нуждаещи се и изявени студенти. Семейството играе съществена роля за превръщането на библиотеката "Паница" в модерен център за обучение с достъп до повече от 100 000 книги и до над 10 000 печатни и електронни издания. Днес тя е най-голямата англоезична университетска библиотека в Югоизточна Европа. По време на събитието бе представено кратко документално видео за приноса на семейство Паница в развитието на АУБ и на България.


Американският университет отдава признание на своите благодетели

© АУБГ


На официалния прием стана ясно, че оттук насетне ежегодните награди за визионерство на университета ще носят името "Дими и Ивон Паница". От своя страна членът на борда на АУБ Андрей Делчев огласи инициативата на видни общественици и публични фигури, сред които проф. Боян Христофоров, водещ гастроентеролог и дългогодишен ръководител на Клиниката по гастроентерология в университетската болница "Кошен" в Париж. Те предлагат улица в София да бъде наречена на Дими Паница в негова памет.


В категорията фондация-дарител беше отличена фондация "Америка за България". Първото дарение от фондацията беше предоставено през 2009 г., а през годините общата сума надхвърля 22 млн. лв. Освен предоставянето на пълни и частични стипендии за български студенти, фондацията е финансирала и множество други проекти, сред които изграждането на общежитие "Скаптопара III" и Студентски център "Америка за България".


"Ние от фондация" Америка за България "се гордеем с това, че подкрепяме студентите на АУБ. Ако отправим поглед към някои от най-динамичните и достойни за уважение компании, организации и институции в страната, а и в света, то със сигурност ще видим, че в управлението им има възпитаници на АУБ.", каза Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България".


В останалите категории отличия за благотворителност получиха C3i Solutions (корпоративен дарител), Васил Терзиев (дарител-възпитаник на АУБ), както и Нели и Робърт Гипсън(дарители-приятели на АУБ).


В посланието си по повод получаване на наградата Васил Терзиев, съосновател на "Телерик", възпитаник на АУБ – випуск 2001 и член на Настоятелството на университета, споделя:


"Дългосрочният успех на АУБ е много важен за мен, тъй като завинаги ще бъда благодарен на институцията за всичко, което ми е дала, и за огромното й въздействие върху живота ми. Да подпомагам АУБ с каквото мога е нещо, което ми е носило голямо удовлетворение през годините след завършването ми. Не гледам на това като на връщане или компенсация, а по-скоро като на принос към бъдещето, като инвестиция, която ще помогне на умни деца от нашия регион да получат най-доброто образование, да се изградят като личности и впоследствие да започнат да променят света около нас, стъпка по стъпка."


Водещи на церемонията бяха двама студенти от АУБ, а програмата включи изпълнения, подготвени от артистичните клубове в университета.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK