Посланикът на Дания с лекция в Американския университет за бъдещето на Европа

Съдържание от АУБГ. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 14-и март 2019 г. посланикът на Кралство Дания в България Н. Пр. г-н Сьорен Якобсен ще изнесе лекция в Американския университет в България (АУБ). Лекцията е част от традицията на АУБ да кани лидери на мнение по актуални проблеми от интерес за студентите и преподавателите.


Събитието ще се проведе в университетската библиотека "Паница" от 19:30 ч., кампус "Скаптопара" на АУБ в Благоевград. Темата на лекцията е "Дания, Брекзит и бъдещето на Европа", като висшият дипломат ще се спре върху предизвикателствата, пред които ЕС се изправя в условията на миграционна криза, Брекзит и въпроси свързани с върховенството на закона в ЕС. Посланикът ще засегне и темата за екологията, възможностите и предизвикателствата за разпространението на датските екологични технологии в отговор на Парижката спогодба и върху уроците на Дания за подобряване на екологичните показатели (с акцент върху Източна Европа).


"Наред с нашата разнообразна академична програма отдаваме голямо значение на лекциите на изтъкнати външни лектори. Това позволява на студентите да бъдат в крак с актуалните събития, свързани с Европейския съюз и европейските въпроси. Интерес към тези събития проявяват не само преподавателите и студентите в академичното направление "Политика и европеистика", но и по-широк кръг колеги.",посочи д-р Стивън Съливан, президент на АУБ.


Сьорен Якобсен притежава магистърска степен по икономика от университета в Одензе. Започва работа в датското Министерство на външните работи през 1997 г. Назначен е за заместник-посланик в дипломатическите мисии на Кралство Дания в Анкара (2006 г.) и Пекин (2009 г.). В периода 2013-2014 г., Сьорен Якобсен е ръководител на секция "Политически и военни въпроси" в посолството на Дания в Афганистан, както и Старши датски граждански представител в провинция Хелманд. През 2014 г. става заместник-началник на Отдела по европейска политика (ръководител на миграционната работна група) във Външното министерство в Копенхаген. От 2017 г. Н. Пр. Сьорен Якобсен заема поста Извънреден и Пълномощен Посланик на Кралство Дания в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK