Дизайнът като двигател за социална и икономическа промяна

За пръв път в София ще се проведе събитие, посветено на дизайн мисленето

Екипът на Гераво изследва предизвикателствата и възможностите, които предоставя бъдещето, в което средствата за придвижване ще са без шофьори.

© Fabrica360

Екипът на Гераво изследва предизвикателствата и възможностите, които предоставя бъдещето, в което средствата за придвижване ще са без шофьори.Съдържание от Fabrica360. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В епохата, в която живеем една-единствена идея може да се превърне в двигател на реална социална промяна и да доведе до редица иновативни решения, работещи в полза на обществото. Причината за това е, че визионерите, изграждащи завладяващи концепции, имат способността да заразяват хората около себе си с ентусиазма и креативната си енергия, да привличат като магнит сподвижници, готови да канализират своите таланти в реализирането на необичайните им идеи. Именно по този начин Стийв Джобс, Бил Гейтс и Илон Мъск се превърнаха в идоли за цяло едно поколение.


В същото време има една друга група креативни лидери и предприемачи, които променят не само ценностите и мисленето ни, но и средата и условията, в която всички ние живеем. Техните творения водят до подобряването на качеството на живот на всевъзможни групи от хора. Новаторските им идеи усъвършенстват услугите в сферата на здравеопазването и социалните грижи; трансформират се в решения за подобряване на инфраструктурата и при изграждането на сгради, съобразени със специфичните потребности и желания на хората (например при случаи на аутизъм). Това превръща тези модерно мислещи творци в истински ангели хранители на обществото.


Предприемачът Рама Гераво е избран за един от 50-те най-влиятелни креативни лидери за 2018 г. от Creative Review.

© Fabrica360

Предприемачът Рама Гераво е избран за един от 50-те най-влиятелни креативни лидери за 2018 г. от Creative Review.


Преподавателят и предприемач Рама Гераво, който ще пристигне у нас специално за първото издание на Design Thinking Camp в Sofia Tech Park (29-30 август), е един от тези визионери. Директорът на Центъра за дизайн "Хелън Хамлин" в Кралския колеж по изкуство в Лондон е посветил 17 години от живота си на създаването на иновативни услуги и продукти, които облекчават живота на хората, като същевременно стимулират прогреса на компаниите, с които работи.


Работил е рамо до рамо с мениджърите на едни от най-успешните компании в световен мащаб – Samsung, Panasonic, Sony, PWC and Toyota. Зад гърба си над 250 съвместни проекта със 180 компании. Част от проектите, които ръководи, подобряват преживяванията на хората чрез технологиите, а други са с фокус върху грижата за психическото и физическото им здраве (например приложения за превенция на депресивни състояния или детектори за болка).


Едни от най-любопитните въпроси, които го вълнуват, са:

- Как изкуственият интелект може да помогне на хората с деменция?
- Би ли могла смесената реалност да помогне на хора с намалено зрение?
- Дали виртуалната реалност може да бъде използвана за подпомагане на здравословното състояние на хората?


"Трябва да използваме изкуственият интелект, но не трябва самите ние да се превръщаме в изкуствени интелектуалци", обяснява той и добавя, че всичко трябва да се прави с щипка щастие.


Гераво пристига в София, за да разбули митовете, свързани с включващия дизайн и да сподели най-новите открития в областта на креативното лидерство. "Ние (Центърът за дизайн "Хелън Хамлин" – бел. ред.) съществуваме поради една-единствена причина – използваме дизайна, за да подобрим живота на хората", казва Гераво. Резултатите са "радикално по-креативни", когато в процеса са включени както дизайнерите и бизнеса, така и хората в обществото. За предприемача дизайнът е акт на съвместно творене. "В основата на всеки проект са заложени две основни идеи – въвличане на хората в процеса и изграждане на най-доброто възможно преживяване", обобщава той.


SlowMo е приложение, което помага на хората да се преборят с тревогата и параноичните състояния.

© Fabrica360

SlowMo е приложение, което помага на хората да се преборят с тревогата и параноичните състояния.


Освен възможността да се потопите в дебрите на креативното лидерство и включващия дизайн с Рама Гераво, по време на Design Thinking Camp ще имате възможността да се докоснете до общност от предприемачи, чиито иновативни концепции претворяват света в епоха, в която идеите са новата валута, с която се измерва успехът. Решенията, до които достигат тези креативни лидери, помагат на многобройни бизнеси да се отличат от конкурентите си и да спечелят доверието на все повече клиенти по целия свят.


Design Thinking Camp ще се проведе на 29 август и 30 август 2019 г. в Sofia Tech Park в столицата. Събитието се организира от Fabrica 360, агенция за дизайн и иновации придобила правата за организация на събитието от руските си партньори от Lab Wonderfull. С подкрепата на Service Design Network – Bulgaria.
Генерален медиен партньор на събитието е "Капитал".


Регистрация до изчерпване на билетите на: https://www.fabrica360.eu/dtcamp2019

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK