Теленор стартира поддръжката на технологията за видео разговори ViLT

Съдържание от Теленор

Теленор стартира поддръжката на технологията за видео разговори Video over LTE (ViLTE) за клиентите на своите абонаментни планове. Така клиентите на оператора са първите в страната, които могат да се възползват от по-сигурни видео разговори с отлично качеството на връзката и картината през 4G мрежа.


Технологията ViLTE е разширение на Voice over LTE (VoLTE), което добавя висококачествено видео към гласовата услуга през LTE. Услугата не изисква допълнителна регистрация или специално приложение, за да бъде използвана и осигурява пълната сигурност на SIM-базираната проверка за автентичност.


Технологията вече е налична за частни и бизнес клиенти, които разполагат с мобилни устройства, които поддържат ViLTE, ползват абонаментен план на Теленор с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на оператора. Технологията не е достъпна за потребителите на предплатени услуги и корпоративни клиенти, които ползват някои специфични бизнес услуги.


В момента от технологията могат да се възползват собствениците на общо 23 модела смартфони. Това са Huawei P20, P20 Pro, P30 и P30 Pro, Samsung Galaxy S7, S7 edge, S8, S8+, S9, S9+, S10, S10e, S10+, Note8, Note9, A6, A6+, A8, J4, J6, J6+, A7 и A9.


За провеждането на видео разговори чрез ViLTE е нужно и двете страни да използват технологията. Обажданията, осъществени чрез ViLTE се таксуват съгласно ценовата листа, приложима за използвания мобилен план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет. За да се възползват от възможностите на технологията, клиентите на Теленор трябва да се уверят, че използват някое от поддържаните устройства и да активират опцията за VoLTE в неговите настройки.


Теленор бе първият от трите големи оператора в България, който предложи 4G през декември 2015 г., а през 2016 г. започна да прилага нова функционалност (carrier aggregation) в съществуващата 4G мрежа, като днес обединява три честотни спектъра 900MHz, 1800MHz и 2100MHz, напоследък популярна като 4.5G. Към момента 4.5G на Теленор покрива 45 града, зимни и летни курорти и е налична в още 87 населени места и туристически дестинации в страната. През май 2018 Теленор първи започна тестове на VoLTE, като през август 2018 разшири достъпа до технологията за всички свои абонати. Към момента над 45 устройства поддържат VoLTE в мрежата на Теленор.


Повече информация за устройствата, които поддържат VoLTE и ViLTE от Теленор, са публикувани на официалната интернет страница на Теленор, www.telenor.bg. Информация може да бъде получена и чрез обаждане до кратък номер 123, както и в магазините на оператора и официалните партньори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK