Теленор стартира поддръжката на технологията за видео разговори ViLT

Съдържание от Теленор. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Теленор стартира поддръжката на технологията за видео разговори Video over LTE (ViLTE) за клиентите на своите абонаментни планове. Така клиентите на оператора са първите в страната, които могат да се възползват от по-сигурни видео разговори с отлично качеството на връзката и картината през 4G мрежа.


Технологията ViLTE е разширение на Voice over LTE (VoLTE), което добавя висококачествено видео към гласовата услуга през LTE. Услугата не изисква допълнителна регистрация или специално приложение, за да бъде използвана и осигурява пълната сигурност на SIM-базираната проверка за автентичност.


Технологията вече е налична за частни и бизнес клиенти, които разполагат с мобилни устройства, които поддържат ViLTE, ползват абонаментен план на Теленор с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на оператора. Технологията не е достъпна за потребителите на предплатени услуги и корпоративни клиенти, които ползват някои специфични бизнес услуги.


В момента от технологията могат да се възползват собствениците на общо 23 модела смартфони. Това са Huawei P20, P20 Pro, P30 и P30 Pro, Samsung Galaxy S7, S7 edge, S8, S8+, S9, S9+, S10, S10e, S10+, Note8, Note9, A6, A6+, A8, J4, J6, J6+, A7 и A9.


За провеждането на видео разговори чрез ViLTE е нужно и двете страни да използват технологията. Обажданията, осъществени чрез ViLTE се таксуват съгласно ценовата листа, приложима за използвания мобилен план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет. За да се възползват от възможностите на технологията, клиентите на Теленор трябва да се уверят, че използват някое от поддържаните устройства и да активират опцията за VoLTE в неговите настройки.


Теленор бе първият от трите големи оператора в България, който предложи 4G през декември 2015 г., а през 2016 г. започна да прилага нова функционалност (carrier aggregation) в съществуващата 4G мрежа, като днес обединява три честотни спектъра 900MHz, 1800MHz и 2100MHz, напоследък популярна като 4.5G. Към момента 4.5G на Теленор покрива 45 града, зимни и летни курорти и е налична в още 87 населени места и туристически дестинации в страната. През май 2018 Теленор първи започна тестове на VoLTE, като през август 2018 разшири достъпа до технологията за всички свои абонати. Към момента над 45 устройства поддържат VoLTE в мрежата на Теленор.


Повече информация за устройствата, които поддържат VoLTE и ViLTE от Теленор, са публикувани на официалната интернет страница на Теленор, www.telenor.bg. Информация може да бъде получена и чрез обаждане до кратък номер 123, както и в магазините на оператора и официалните партньори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK