Райна Кабаиванска с 19-и международен майсторски клас за млади оперни певци в Нов български университет през септември

Звезда от нейната школа гостува в "Реквием" от Верди през април

Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"
Райна Кабаиванска с 19-и международен майсторски клас за млади оперни певци в Нов български университет през септември

© Светослав Караджов


От 10-и до 29-и септември Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-и международен майсторски клас за млади оперни певци, организиран от Нов български университет. И този септември легендарната оперна актриса се завръща в България, за да работи с млади оперни таланти от целия свят, да споделя с тях своя изключителен сценичен и житейски опит.


Райна Кабаиванска ще прослуша лично кандидатите на 10-и септември в Софийската опера и балет. Изискванията към тях са да имат музикално образование или в момента да се обучават във висше музикално училище, да са на възраст до 32 години и да са подготвили пет арии по свой избор. Регистрацията вече е активна на www.rainakabaivanska.net и ще продължи до 6-и септември. Между кандидатите Кабаиванска ще избере до 12 певци за участие в майсторския клас.


Галаконцертът на майсторския клас ще е на 29 септември в Софийска опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди и стипендиите от своя дарителски фонд в Нов български университет. Стипендианти на фонда през годините са близо 90 млади оперни певци от България и чужбина, някои от които – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Вирджиния Тола, Мария Агреста, Мария Радоева, Матео Дезоле, Симоне Лим, Селене Дзанети, София Соловий – са солисти на най-престижните световни оперни театри. Основни партньори на Фонд Райна Кабаиванска са организации, институции и личности с принос в развитието на каузата на Райна Кабаиванска да продължи голямата традиция на оперното изкуство – Фондация "Америка за България", "Фантастико", Столична община.


На 25-и април младата звезда от школата Кабаиванска, южнокорейското сопрано Витория Йео, ще гостува в "Реквием" от Верди в Софийската опера и балет. Витория Йео е завършила университета в Сеул и консерваторията в Парма. С Райна Кабаиванска учи от 2010 г. в майсторските класове в Нов български университет, Академия "Киджана" в Сиена и Музикален институт "Веки-Тонели" в Модена. Големият ѝ пробив е през 2015 г., когато Рикардо Мути я кани за партията на Елвира в "Ернани" на най-престижния световен оперен фестивал в Залцбург. Съвместната им работа през годините продължава с "Макбет" и "Аида".


Солистичните изяви на Йео са в Римската опера, Арена ди Верона, Театро Ле Фениче във Венеция, Театро дел Маджо във Флоренция, Театро Фарнезе в Парма, Театро Карло Феличе в Генуа и др. В сезон 2018/2019 маестро Мути и Витория Йео представят "Реквием" от Верди с Чикагската филхармония в Чикаго, Баден-Баден и на голямо Азиатско турне. За своята учителка Витория Йео казва: "Често ми повтаряше: "Пей! Бъди артист!" Бях притеснителна по характер и не можех да пея свободно, но тя ми вдъхваше кураж с тези думи. Тя е велик артист на сцената и истински учител, който предава със сърце всичко, което знае, на учениците си. И обича да вижда напредъка и успехите им."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK