Кой направи киселото мляко за папа Франциск?

Съдържание от Ел Би Булгарикум. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Последните дни посещението на Негово Светейшество папа Франциск остана основна тема в медийното пространство.


Проследени бяха всяка стъпка, жест и дума, станахме свидетели на различни мнения, коментари и интерпретации.


Кой направи киселото мляко за папа Франциск?

© Ел Би Булгарикум


Сериозно внимание беше обърнато и на подаръците, с които премиерът Бойко Борисов посрещна Светия отец. Един от тях събуди изключителен интерес и в същото време така и не стана ясно кой приготви българското кисело мляко, за което министър-председателят спомена, че толкова много се е харесало на папа Франциск и което самия отец свърза със спомените си от детството, когато неговата баба в далечна Аржентина му е давала кисело мляко, което е наричала българско.


Трябва да отбележим, че това е компанията Ел Би Булгарикум. Тя е единствената държавна компания в млекопреработвателния сектор с повече от половин век опит не само в производството на мляко и млечни продукти, а и в опазването и изследването на уникалната българска бактерия- Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus, незаменима и вирееща само в нашите географски ширини. Ел Би Булгарикум е и единствена в бранша със собствен Научноизследователски център, в който се откриват и анализират нови щамове бактерии и се разработват, нови продукти с полезни за здравето свойства. Колекцията на компанията е една от най-богатите в света по брой и разнообразие на щамове Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricusнад 600. Техните специалисти умело концентрират усилията си в изследване на различните свойства на млечнокиселите бактерии и тяхното реално приложение в млечната промишленост.


Кой направи киселото мляко за папа Франциск?

Като правоприемник на откритието на д-р Стамен Григоров, че превръщането на прясно мляко в кисело, се дължи на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus и наследник на ДСО "Млечна промишленост", изглежда повече от логично на тях да бъде поверена задачата да произведат оригинално българско кисело мляко за Негово Светейшество папа Франциск. За подквасване на млякото е използвана българска симбиотична закваска от колекцията на Ел Би Булгарикум, съдържаща Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus и Streptococcus thermophilus . А за неговото поднасяне пред Светия отец е поръчан специален керамичен съд от епохата на траките, изработен по древна технология и изрисуван не с боя, а с различен цвят глина.


България е страната, която даде на света киселото мляко, както се споменава в един репортаж на Би Би Си Травъл за България. Благодарение на полезните свойства на бактериите, българското кисело мляко и до днес се възприема като естествен източник на здраве и дълголетие. Хубаво е, че все още има компании, които съхраняват и анализират уникалните български бактерии и се грижат за опазването на българския вкус.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK