Топ 10 тенденции в естетичната медицина за 2019 година

Топ 10 тенденции в естетичната медицина за 2019 година


Съдържание от Д-р Антоанета Йорданова. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Естетичната дерматология е изключително динамично развиваща се и иновативна област от медицината. Непрекъснато се разработват нови технологии, нови продукти, навлизат съвременни устройства, усъвършенстват се техники. Естетичните терапии имат огромно въздействие върху самочувствието и увереността на пациентите, което определя и стабилната тенденция към увеличаване на този вид процедури.


Според IAPAM (Интернационалната Асоциация на естетичните лекари) все повече пациенти се възползват от новите технологии, като нехирургичните интервенции са нарастнали с 460% от 1997 година насам. Не е изненада и фактът, че преобладаващата част от пациентите предпочитат неинвазивните процедури, които са безопасни, по-безболезнени, достъпни и не изискват дълъг възстановителен период.


Продължава и тенденцията към увеличаване броя на мъжете, които се подлагат на този вид терапии. Според статистиката 10-15% от пациентите са мъже и този дял непрекъснато нараства. През последните години се увеличава и делът на естетичните пациенти на възраст между 25-35 години, които предпочитат да не чакат появата на първите признаци на стареене, а да заложат на профилактиката, за да запазят колкото може по-дълго младежкото си излъчване.


Актуална в момента е по-естествената и натурална визия, в контраст с огромните обеми и драстични промени, които се налагаха като мода преди години. Предпочитат се корекции, които уплътняват, лифтират и оформят лицето, без да променят цялостното му излъчване. Огромните устни и скули, които изглеждат несъръзмерно и не отговарят на нормалните пропорции на лицето вече не са актуални. Препоръчва се внимателен първоначален анализ и изготвяне на индивидуален терапевтичен план от специфичните за съответното лице корекции (оформяне на скули, брадичка, контур на долната челюст, корекция на нос и др.), които подмладяват, възвръщат нормалната форма, но не променят цялостния баланс на лицето. Успоредно с това се обръща и внимание на шията, деколтето и ръцете, като елемент на комплексния подход към пациента.


През 2019 година на първите две места от естетичните процедури остават ботулиновият токсин и филърите, които се наложиха като безвредни и ефективни терапии, запазващи младежкия вид на лицето (естествено в ръцете на обучени лекари).
През последните години една от най-често прилаганите процедури бе контурирането на лицето с различни видове филъри - подчертаване на ъгъла на долната челюст, оформяне на брадичката, повдигане на скулите, т.е. всичко, което води до лифтинг на лицето в средната и долната му трета. През 2019 година топ тренда е "нехирургичната ринопластика" – корекция на носа с хиалуронов гел - изглаждане на неравности по гърба на носа, повдигане на върха с филър, леко стесняване на носа в основата му и др., които са възможни без хирургична намеса, стават бързо, лесно, безболезнено и най-важното-без възстановителен период.


PRP (Platelet Rich Plasma) или по-популярният "вампирски лифтинг" е терапия, която също печели все повече привърженици, поради факта, че е най-естествената и безвредна процедура. Тя непрекъснато разширява своите показания в областта на дерматологията, а практиката я налага вече и като рутинна процедура в ортопедията, стоматологията, гинекологията и др. специалности. Процедурата е бърза и ефективна, използват се естествените механизми на организма за уплътняване и лифтиране на кожата, чрез стимулиране на естествената колагеновата синтеза. Особено добри резултати се наблюдават в зоната около очите, където обикновено няма много алтернативи и възможностите ни за третиране са доста ограничени. Повдигат се клепачите, фините линии и бръчки около очите се изглаждат, тъмните кръгове избледняват, повлияват се и торбичките под очите. Кожата на цялото лице се уплътнява и изглажда.


Все по-често тази процедура се използва и за стимулиране на космения растеж и задравяване на косъма при различните типове разреждане на косата, както при мъжете, така и при жените. Така през последните години PRP бележи изключително висок ръст и заема вече 58,1% от общия брой естетични терапии.
И през 2019 година лазертерапията е предпочитана при третиране на голям брой дерматологични проблеми – разширени съдове, пигментации, бръчки, белези от акне и др. Дерматологът разполага вече с широка гама от лазерни системи, като според конкретната нужда се избира най-подходящия лазер или комбинация от такива. Днес пациентите предпочитат минимално инвазивни терапии, които не изискват дълъг възстановителен период, затова и съвременните лазерни системи стават все по-щадящи.


В Топ 10 естетични терапии за 2019 година се включва и методът микронидлинг, при който чрез множество убождания на кожата на дълбочина 0.5-3мм, се стимулира мощно колагеновата продукция. Въведен в дерматологичната практика през 1995 година, микронидлингът набира популярност и през последните 2-3 години се налага като една от най-ефективните терапии за лечение на белези от акне, стрии, пигментации, фини бръчки, алопеция и др. кожни проблеми. В съчетание с този метод върху кожата могат да се прилагат и различни продукти, например хиалуронова киселина, витамин С, третиноин и др., които чрез направените микроубождания, навлизат много по-дълбоко в кожата и оказват по-мощно въздействие. Основните предимства на метода са високата му ефективност, безопасност и краткия възстановителен период-това, което повечето пациенти изискват днес от всяка една естетична процедура.


Д-р Антоанета Йорданова , дерматологичен център Skin Consult

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK